Svensksomalier tar avstånd från al-Shabaab

Somaliska riksförbundet om terrororganisationen som är al-Qaidas afrikanska gren: "De är jättefarliga."


STOCKHOLM. Efter attentatsförsöket mot den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard där en 28-årig somalier försökt mörda karikatyrtecknaren med en yxa har världens ögon på nytt fästs vid al-Shabaab.

Den somaliska terrororganisation - med starka kopplingar till al-Qaida - har visserligen inte tagit på sig attentatet. Men däremot har dess företrädare offentligt hyllat mordförsöket och uppmanat alla somalier i Danmark att jaga Kurt Westergaard till det att han de facto är död.

På sistone har rörelsen också stoppat hjälpsändningar i södra Somalia.

Nu tar svenska Somaliska riksförbundet för första gången avstånd från al-Shabaab, rapporterar Ekot.

– Al-Shabaab är jättefarliga, en radikal terroristgrupp som är kopplad till al-Qaida som har övertagit den södra delen av Somalia, säger dess ordförande Farah Abdisamad till Ekot.

I höstas rekryterade al-Shabaab unga muslimska män i Sverige till det "heliga kriget" i Somalia. En ungdomsledare på en fritidsgård i Rinkeby var centralperson i rekryteringen, berättade Sveriges Radio då.

Abdisamad nekar inte till att terrororganisationen ännu kan vara verksam i Sverige.

– Det kan hända, al-Shabaab kan ha folk här. Det måste vi stoppa om det finns sånt. Vi kan hitta dem om vi jobbar tillsammans med polisen, säger Somaliska riksförbundets ordförande Farah Abdisamad till Ekot.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Misstänkt handgranat på polisstation

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.