- Foto: Svenskarnas parti

Nazister varnar för lokal pedofil i flygbladskampanj

Nationalsocialistiska Svenskarnas parti delar ut flygblad där man varnar för en dömd pedofil som flyttat till orten.


ROCKNEBY. Sedan en tid tillbaka har en pedofil som dömts för flera övergrepp mot barn flyttat till den lilla orten utanför Kalmar.

I helgen fick många Rocknebybor flygblad där nazistiska Svenskarnas parti - tidigare Folkfronten och Nationalsocialistisk front - delade ut flygblad med varningar för den dömde återfallsförbrytaren. I samma utskick från Svenskarnas parti fanns också ett reklamblad för partiet.

Informationen har inte fallit i god jord, skriver Östran.

En Rocknebybo tycker att det är att gå för långt.

- Rykten om att en man som är dömd för övergrepp mot barn har flyttat hit har gått en tid men skolan har varit bra på att informera.

- Att någon sedan går ut med varnande flygblad, med uppgifter om namn, personnummer och adress, det är för mycket. Mannen är fri efter avtjänat straff och man kan inte gå hur långt som helst med att hänga ut honom. I värsta fall leder det här bara till att uppvigla ungdomarna i byn.

Att flygbladen var propaganda var lätt att förstå.

- Men jag tror inte att de vinner röster på sånt här i längden. Det känns bara otrevligt, säger Rocknebybon till Östran.

Kalmarpolisen avvaktar med att fatta beslut om det ska initieras en utredning.

- Jag har inte sett flygbladet men det kan bedömas vara förtal eller grovt förtal, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

- En förutsättning för en utredning är dock att den utpekade själv anmäler.

Förtal är ett enskilt åtalsbrott och faller inte under allmänt åtal. Det innebär att det krävs att den som utsatts för brottet själv driver på.

Däremot kan nazisternas andra flygblad eventuellt omfattas av lagen om hets mot folkgrupp.

- Sådana flygblad skickar vi till JK för bedömning. Även om det här inte är hets mot folkgrupp kan det vara ett brott mot tryckfrihetsförordningen, säger Ulf Karlsson till Östran.

Justitiekanslern, JK, är den enda myndighet som får väcka åtal i tryckfrihetsmål.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.