Söndag 16 Maj
Stockholm

Upploppsmakare på ungdomshem angrep polisen

Sex ungdomar gjorde upplopp. Polisen fick storma den rökfyllda lokalen.
Sex ungdomar gjorde upplopp. Polisen fick storma den rökfyllda lokalen. Foto: Pierre Darín

Upploppet på Johannisbergs ungdomshem hade kunnat sluta betydligt blodigare än vad som var fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KALIX. Sex ungdomar barrikaderade sig på en våning efter ett strömavbrott. Vilt upplopp utbröt. Polis angreps och var snubblande nära att storma lokalen, skriver Norrländska socialdemokraten.

Nu framgår att upploppet på Johannisbergs ungdomshem - som Nyheter24 berättade om i tisdags - hade kunnat sluta betydligt värre.

Angrep polis

Ungdomarna gick till angrepp mot polisen.

Det var efter ett strömavbrott som upploppsmakarna efter bara någon minut fick igång de andra.

- Vi hade haft en normal kväll. Men det har varit lite småstökigt på den här avdelningen en längre tid. I och med strömavbrottet var personalen tvungna att gå ifrån och hämta ficklampor och det räckte för att det skulle spåra ur. Två mindre bränder uppstod när ungdomarna tände eld på tidningar och tomma mjölkförpackningar, säger Tomas Fjellvind, chef för ungdomshemmet till NSD.

Hot mot personalen

Innan polisen hade kommit till platsen lyckades personalen få in ungdomarna i en korridor.

- Personalen fick in dem i elevkorridorerna. Men väl där började de gå upp i varv på nytt och började använda gardinstänger, dammsugarrör och stänger från duschdraperier som tillhyggen. De började slå och skulle in till personalen. Stämningen blev mycket hotfull och polis tillkallades, berättar Tomas Fjellvind för NSD.

Ungefär en kvart senare var den första patrullbilen på plats. Men någonting gick snett när polisen skulle försöka tala ungdomarna tillrätta.

Inväntade förstärkning

- En av ungdomarna attackerade dem. Då drog sig poliserna tillbaka och kallade på förstärkning och vid 23-tiden bedömdes de vara tillräckligt många. Ungdomarna fick ultimatum att ge sig eller så blir det stormning. Då gav de upp, säger Tomas Fjellvind till NSD.

En helt rökfylld korridor fick utrymmas.

- Ingen kom till fysisk skada och det är det viktigaste. De materiella skadorna blev heller inte så omfattande som befarat, säger Tomas Fjellvind.

En polisanmälan om mordbrand är upprättad. Tre av de sex ungdomar som ställde till med upploppet kommer att förflyttas, en är tillbaka på Johannisberg.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela