Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Södertälje sämsta skolkommunen

- 21/01/2010, 10:14 -
Barnen får inte likvärdiga villkor i olika svenska kommuners skolor.

Barnen får inte likvärdiga villkor i olika svenska kommuners skolor.

XAVIER MASCAREÑAS/AP/Scanpix

Torsås, Pajala och Mörbylånga toppar den rankning som Lärarnas riksförbund gjort när de bästa och sämsta skolorna ska utses.

Har du oturen att bo i Södertälje? Då kan du räkna med att övriga Sverige springer om dig i färdigheterna att skriva, läsa och räkna bland annat. I Södertälje kommun finns nämligen landets sämsta skolor. Och i norrländska Pajala är de bäst.

Lärarnas riksförbund har efter sex kriterier - bland annat kostnad per elev, lärartäthet och andel behöriga till gymnasiet - gjort en granskning av landets skolor i samtliga kommuner. Och skillnaderna är stora.

I Torsås, Pajala och Mörbylånga toppar de kommunala skolorna. Sämst är Norrtälje, Vårgårda och Södertälje.

Lärarnas riksförbund, som presenterar sin granskning i kommande nummer av förbundets tidning, Skolvärlden, konstaterar att skollagens krav på likvärdighet inte genomsätts i verkligheten.

Arjeplog till exempel lägger 66 500 kronor per elev på skolgången medan Lessebo lägger bara 32 300 kronor.

- Det är fullständigt orimligt att skillnaden är så stor. Det innebär färre lärare, sämre lokaler, äldre läromedel, stora grupper för eleverna, säger LR:s ordförande Metta Fjelkner till Skolvärlden.

LR vill därför att staten tar över ansvaret för finansieringen.