Söndag 16 Maj
Stockholm

Surströmming kan förbjudas

Höga dioxinhalter kan stoppa fisken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Surströmming innehåller för höga halter dioxin, tycker Europeiska unionen.

Under torsdagen hölls en krismöte för bevarandet av surströmming i Örnsköldsvik.

– Nu handlar det inte om surströmming utan politik, säger Ruben Madsen, ordförande i Surströmmingsakademien, till Allehanda.

Tidigare har Sverige haft rätten att kringå EU:s krav om dioxinhalt i fisk. Men det svenska undantaget från EU:s regler går ut den 31 december 2011.

Flera försök har gjorts för att minska utsläppen längs Norrlandskusten. Trots det har dioxinhalten i fisken varit densamma under 20 år.

– Jag tycker det är fruktansvärt hur vi har förgiftat havet. EU agerar helt korrekt, det är ingen skugga på dem, säger Ruben Madsen.

Sverige kan ansöka om förlängt undantag och få rätt att fortsätta tillverkningen av surströmming.

Livsmedelsverket råder barn, gravida och ammande mödrar att inte äta mat med för förhöjda dioxinhalter mer än två till tre gånger om året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela