Torsdag 22 Februari 2024
Amfetaminet transporterades i holländska lastbilar som vanligen kör blommor. Dock har lastbilarna på bilden inget samband med artikeln. - Foto: GERARD VAN OFFEREN/AP/Scanpix

Polisen släppte iväg amfetamin för 35 miljoner

Videofilmade mångmiljonaffär i knarkvärlden. Lät jätteparti amfetamin försvinna iväg.


STOCKHOLM. En spanare på Rikskriminalen hade amfetaminpartiet på kornet. Han stod och filmade den holländska blomsterlastbilen. 12 lådor bars ut. Innehållande uppskattningvis 140 kilo amfetamin, till ett gatuvärde av cirka 35 miljoner kronor.

Men han lät den försvinna.

Det är Dagens Nyheter som uppger att polisen missade den största fågeln i den omfattande knarkhärva som just avslutas i Södertörns tingsrätt i Stockholm.

Olaglig brottsprovokation?

Och det har rests misstankar om att polisen släppte jättepartiet medvetet. För att kunna fortsätta med olaglig brottsprovokation - med andra ord har man velat lura in knarksmugglarna i en fälla och därför släppt iväg dem just denna gång.

Det är nio män som nu står åtalade för grova narkotikabrott och riskerar långa fängelsestraff. Kammaråklagare Karin Bergstrand har yrkat minst 15 års fängelse för knarkhärvans utpekade huvudman. För ytterligare sex av de åtalade kräver hon mellan 10 och 14 års fängelse.

Missade största partiet

Mot de nio männen talar stora beslag av amfetamin och cannabis. En last med 70 kilo amfetamin som lastades om från en holländsk blomsterbil till en personbil vid Årsta partihallar i Stockholm. I andra beslag tog man hand om 13 kilo amfetamin och drygt 22 kilo cannabis.

Men det största partiet missade man alltså, enligt DN. Det var den 8 oktober 2008 som spanaren från Rikskrim på videofilm fångade tre män som lastade tolv lådor från en holländsk lastbil till en Mercedes.

1/3 av årligt beslag

Åklagaren Karin Bergstrand konstaterar att det var dubbelt så många lådor som när 70 kilo togs i beslag.

– I min fantasi var det dubbelt så mycket som vi tog i januari. Vart det sedan tog vägen vet vi inte, säger Karin Bergstrand till DN.

Skulle det stämma skulle det motsvara mer än en tredjedel av det amfetamin som tull och polis beslagtar årligen.

En av de åtalades försvarare, Johan Eriksson, är kritisk och tror att det uteblivna beslaget tyder på otillåten brottsprovokation - alltså att polisen medvetet utsatt personer för frestelsen att begå grova brott.

"Ingen polis i världen"

Men åklagaren Karin Bergstrand avvisar det.

– Det finns ingen polis i världen som skulle ha släppt det. Det här var i inledningarna av spaningarna när man filmade nere vid Årsta partihallar. De här blomsterbilarna var av intresse och då passade man på att filma en blomsterbil. Det var först när de personer som hämtade kartongerna dök upp i ett annat sammanhang som man reagerade, säger hon till DN.

Advokat Johan Eriksson svarar att det är mycket konstigt att polisen lät bli att ingripa. I spaningsrapporten, som först inte ingick i förundersökningen, står det: ”Mercedesen lämnar platsen. Den släpps.”

– Om man släpper igenom en leverans och underlättar för personer att bedriva en brottslig verksamhet så kan det vara en provokation. I så fall ska åtalet ogillas, säger Johan Eriksson till DN.

Kammaråklagare Karin Bergstrand slog tillbaka i sin slutplädering och kritiserade att man ”ifrågasatte enskilda polisers hederlighet och kompetens”.

Den 9 februari faller dom i ärendet.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Nya livsfarliga leken: Elever knuffar ut varandra i trafiken

Robotattack mot fartyg i Adenviken

En robotattack har skett mot ett fartyg i Adenviken utanför Jemen. Fartyget står i lågor efter att ha blivit attackerat av två robotar i vad som tros vara ytterligare en attack från Huthi-rörelsen.

Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Enligt en ny undersökning går rakt emot myten om den fattiga pensionären som norm. Varannan svensk pensionär har kvar hela 90 procent av sina inkomster jämfört med när de jobbade. – Överraskande, säger pensionsexperten Staffan Ström på pensionsjätten Alecta till Nyheter24.

Nödavtal när Mälardalstågen får ny operatör

MTR åker ut. I stället tar Transdev från 16 juni över som tågoperatör för Mälardalstrafiken i ett så kallat nödavtal.

15-åring häktad för grov våldtäkt mot flicka

En av de 15-åriga pojkar som i måndags greps som misstänkt för våldtäkt mot en minderårig flicka i Malmö den 16 februari har häktats.

Nvidia ger börserna nytt bränsle: "Perfektion"

Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia, AI-hajpens stora vinnare, levererade en urstark delårsrapport på onsdagskvällen. Finansmarknader världen över uppvisar lättnad och optimism.