Torsdag 26 Maj
Stockholm

Polisen släppte iväg amfetamin för 35 miljoner

Amfetaminet transporterades i holländska lastbilar som vanligen kör blommor. Dock har lastbilarna på bilden inget samband med artikeln.
Amfetaminet transporterades i holländska lastbilar som vanligen kör blommor. Dock har lastbilarna på bilden inget samband med artikeln. Foto: GERARD VAN OFFEREN/AP/Scanpix

Videofilmade mångmiljonaffär i knarkvärlden. Lät jätteparti amfetamin försvinna iväg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En spanare på Rikskriminalen hade amfetaminpartiet på kornet. Han stod och filmade den holländska blomsterlastbilen. 12 lådor bars ut. Innehållande uppskattningvis 140 kilo amfetamin, till ett gatuvärde av cirka 35 miljoner kronor.

Men han lät den försvinna.

Det är Dagens Nyheter som uppger att polisen missade den största fågeln i den omfattande knarkhärva som just avslutas i Södertörns tingsrätt i Stockholm.

Olaglig brottsprovokation?

Och det har rests misstankar om att polisen släppte jättepartiet medvetet. För att kunna fortsätta med olaglig brottsprovokation - med andra ord har man velat lura in knarksmugglarna i en fälla och därför släppt iväg dem just denna gång.

Det är nio män som nu står åtalade för grova narkotikabrott och riskerar långa fängelsestraff. Kammaråklagare Karin Bergstrand har yrkat minst 15 års fängelse för knarkhärvans utpekade huvudman. För ytterligare sex av de åtalade kräver hon mellan 10 och 14 års fängelse.

Missade största partiet

Mot de nio männen talar stora beslag av amfetamin och cannabis. En last med 70 kilo amfetamin som lastades om från en holländsk blomsterbil till en personbil vid Årsta partihallar i Stockholm. I andra beslag tog man hand om 13 kilo amfetamin och drygt 22 kilo cannabis.

Men det största partiet missade man alltså, enligt DN. Det var den 8 oktober 2008 som spanaren från Rikskrim på videofilm fångade tre män som lastade tolv lådor från en holländsk lastbil till en Mercedes.

1/3 av årligt beslag

Åklagaren Karin Bergstrand konstaterar att det var dubbelt så många lådor som när 70 kilo togs i beslag.

– I min fantasi var det dubbelt så mycket som vi tog i januari. Vart det sedan tog vägen vet vi inte, säger Karin Bergstrand till DN.

Skulle det stämma skulle det motsvara mer än en tredjedel av det amfetamin som tull och polis beslagtar årligen.

En av de åtalades försvarare, Johan Eriksson, är kritisk och tror att det uteblivna beslaget tyder på otillåten brottsprovokation - alltså att polisen medvetet utsatt personer för frestelsen att begå grova brott.

"Ingen polis i världen"

Men åklagaren Karin Bergstrand avvisar det.

– Det finns ingen polis i världen som skulle ha släppt det. Det här var i inledningarna av spaningarna när man filmade nere vid Årsta partihallar. De här blomsterbilarna var av intresse och då passade man på att filma en blomsterbil. Det var först när de personer som hämtade kartongerna dök upp i ett annat sammanhang som man reagerade, säger hon till DN.

Advokat Johan Eriksson svarar att det är mycket konstigt att polisen lät bli att ingripa. I spaningsrapporten, som först inte ingick i förundersökningen, står det: ”Mercedesen lämnar platsen. Den släpps.”

– Om man släpper igenom en leverans och underlättar för personer att bedriva en brottslig verksamhet så kan det vara en provokation. I så fall ska åtalet ogillas, säger Johan Eriksson till DN.

Kammaråklagare Karin Bergstrand slog tillbaka i sin slutplädering och kritiserade att man ”ifrågasatte enskilda polisers hederlighet och kompetens”.

Den 9 februari faller dom i ärendet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela