Fredag 27 Maj
Stockholm

Erkänner brandbombsattentat

Tre män har erkänt brandbombsattentatet.
Tre män har erkänt brandbombsattentatet. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

De tre män som i söndags misstänktes för att kastat brandbomber mot en polismans hem, har erkänt. Nu riskerar de upp till 18 år i fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ARVIDSJAUR. Det var natten till söndagen som en polismans hem attackerades. Flera ska ha kastat brandbomber mot huset för att tända eld på det. Under söndagen anhölls tre män, 19, 22 och 29 år gamla och under tisdagen så erkände männen attentatet.

- De har gjort vissa medgivanden. De har varit på platsen och de säger att det är de som har kastat de här brandbomberna, säger Linda Strömberg, kammaråklagare i Luleå, till SVT.

Motivet till attentatet ska vara att  männen varit i konflikt med polismannen efter ett ingripande. Under söndagen ska männen ha druckit och velat ge igen.

Samtliga anhållna är nu på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. Nu riskerar de långa fängelestraff.

- Straffskalan för grov mordbrand är från sex års fängelse upp till 18 års fängelse. Eller till och med livstids fängelse men det tror jag inte det är frågan om i det här fallet, säger kammaråklagare Linda Strömberg till SVT.

Vill se hårda straff

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen ser mycket allvarligt på attentatet i Arvidsjaur. Han menar att det inte bara är ett attentat mot en enskild polis utan mot hela rättsväsendet.

- Samhället måste reagera tydligt i sin avsky mot att man gör på det här viset, säger han till NSD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela