- Foto: SVT/Uppdrag Granskning

Här köper FN-arbetarna sex av lokalbefolkningen

Svenska FN-chefen: "Kanske det bästa som kan hända."


Det är i SVT:s  Uppdrag Granskning, som sänds i kväll, som avslöjandet görs.

FN:s fredsarbetare i Kongo-Kinshasa, världens fattigaste land, köper sex av den fattiga och utsatta lokalbefolkningen.

Reglerna är tydliga och förbjuder biståndsarbetare att göra några som helst sexuella närmanden eller utnyttja sin maktposition. Men Uppdrag Granskning fångar på film hur biståndsarbetarna en efter en plockar upp prostituerade i sina FN-bilar.

Nyheter24 avslöjade redan i juni förra året att en svensk FN-major hade regelvidriga sexuella relationer med minst en kvinna ur lokalbefolkningen. Dessutom drack han under sin tjänstgöring. Majoren sparkades så småningom.

Enligt Petra Mårtensson, tidigare civil observatör i Kongo-Kinshasa, är det mer regel än undantag att FN-arbetarna går över gränsen och bryter mot relationsreglerna.

– Sju av tio ägnar sig åt relationer med lokala befolkningen, säger hon i programmet.

Lena Sundh, tidigare biträdande chef för hela FN-styrkan i Kongo-Kinshasa, säger att de regelvidriga relationerna med FN-arbetare är lokalbefolkningens kanske enda hopp.

– För flickorna ja, oss emellan, så tror jag i många fall att det är nog kanske det bästa som kan hända, säger hon i Uppdrag Granskning.

Programmet sänds 20:00 i SVT1 i kväll.

FN
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, enligt åklagaren Matthew Colangelo, som är först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.

EU kan stänga Tiktok Lite

EU hotar med att stänga ner Tiktok-versionen Tiktok Lite. "Giftigt och beroendeframkallande" varnar EU-kommissionen.

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Tusentals svenskar har blivit lurade på pengar som de trodde att de investerade i kyptovalutor. Men i verkligheten fyllde Per och de andra lurade svenskarna bara bedragarnas fickor med sina surt förvärvade slantar. Pengar som de aldrig får tillbaka. – Jag är inget dumhuvud. Men på ett helt fantastiskt sätt så har de här människorna lyckats lura mig på en miljon inom loppet av några veckor, säger Per.

Nu inför Hongkong förbud mot engångsplast

Regeringen i Hongkong vill förbjuda engångsplast. Bestick, sugrör och tallrikar i plast ska fasas ut under en sexmånadersperiod för att minska föroreningar och göra staden mer miljövänlig.