- Foto: Pressens Bild/Scanpix

Höll sin lillasyster i skräckvälde

Misshandlade, låste in och kontrollerade sin lillasyster i ett års tid.


BORÅS. En ung man i 20-årsåldern utövade en skräckregim gentemot sin yngre syster som är i de lägre tonåren.

Nu åtalas han för grov fridskräkning, uppger Borås Tidning.

För den unga flickan började skräcken sommaren 2008 när hon var 13 år gammal. I ett helt år pågick terrorn innan skolans personal upptäckte att något inte stod rätt till och slog larm.

Låste in henne

Vardagen hade vid det laget förvandlats till renodlad tortyr: Flickans storebror brukade kasta ner flickan på golvet, kopplade strupgrepp, slog och sparkade henne i magen och i huvudet.

Dessutom hade han för vana att låsa in flickan i ett rum i familjens bostad. Vid flera tillfällen hotade han henne till livet och det var han som bestämde vem flickan fick umgås och prata med.

– Han har övertagit en frånvarande fadersroll, fast det har gått väldigt fel, säger kammaråklagare Louise Eriksson till BT.

Mamman brast i ansvar

De båda syskonen bodde tillsammans med sin mor när brotten begicks och kammaråklagaren konstaterar att också mamman brustit i sitt ansvar.

Även om mamman var den som till slut anmälde våldet gjorde hon det först efter påtryckningar från skolan.

– Det här är en familj där det naturliga föräldraansvaret inte har fungerat. En storebror ska ju inte behöva fostra sin syster, säger åklagaren Louise Eriksson till BT.

"Min plikt att fostra"

Mannen medger vissa faktiska förhållanden, men menar att han inte gjort något egentligt fel.

– Som jag har tolkat det så har han gjort gällande att det har varit hans plikt att göra detta, men att han har en viss förståelse för att det har gått för långt.

/
Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.