Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Höll sin lillasyster i skräckvälde

Pressens Bild/Scanpix

Nyheter | 27/01/2010 13:17

Misshandlade, låste in och kontrollerade sin lillasyster i ett års tid.

BORÅS. En ung man i 20-årsåldern utövade en skräckregim gentemot sin yngre syster som är i de lägre tonåren.

Nu åtalas han för grov fridskräkning, uppger Borås Tidning.

För den unga flickan började skräcken sommaren 2008 när hon var 13 år gammal. I ett helt år pågick terrorn innan skolans personal upptäckte att något inte stod rätt till och slog larm.

Låste in henne

Vardagen hade vid det laget förvandlats till renodlad tortyr: Flickans storebror brukade kasta ner flickan på golvet, kopplade strupgrepp, slog och sparkade henne i magen och i huvudet.

Dessutom hade han för vana att låsa in flickan i ett rum i familjens bostad. Vid flera tillfällen hotade han henne till livet och det var han som bestämde vem flickan fick umgås och prata med.

– Han har övertagit en frånvarande fadersroll, fast det har gått väldigt fel, säger kammaråklagare Louise Eriksson till BT.

Mamman brast i ansvar

De båda syskonen bodde tillsammans med sin mor när brotten begicks och kammaråklagaren konstaterar att också mamman brustit i sitt ansvar.

Även om mamman var den som till slut anmälde våldet gjorde hon det först efter påtryckningar från skolan.

– Det här är en familj där det naturliga föräldraansvaret inte har fungerat. En storebror ska ju inte behöva fostra sin syster, säger åklagaren Louise Eriksson till BT.

"Min plikt att fostra"

Mannen medger vissa faktiska förhållanden, men menar att han inte gjort något egentligt fel.

– Som jag har tolkat det så har han gjort gällande att det har varit hans plikt att göra detta, men att han har en viss förståelse för att det har gått för långt.