Regeringen lovar hårdare straff

Regeringen inför ett nytt brott: synnerligen grov misshandel. Hårdare tag utlovas också mot utpressning.


STOCKHOLM. Justitieminister Beatrice Ask (m) lovar nya krafttag mot våldsbrott och utpressning. Synnerligen brutala brottslingar ska bestraffas synnerligen hårt.

Därför inför regeringen en ny brottsrubricering: synnerligen grov misshandel.

– Det är för att tydliggöra för domstolar och andra att vi ser särskilt allvarligt på den typen av brott. Grov misshandel är alltid mycket allvarligt men det finns grader i helvetet som man brukar säga, det bör återspeglas också här, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot i Sveriges Radio.

Fyra år minimistraff

Lagen är tänkt att skydda de offer som är svagast. Och straffa de allra mest brutala våldsbrottslingarna därefter.

– När det är extra grovt, när man gett sig på en handikappad person, en äldre människa eller när man ägnar sig åt misshandel som närmar sig tortyr, förklarar justitieministern i Ekot.

I dag kan man för en grov misshandel dömas till allt mellan ett och tio år i fängelse. I snitt dömer domstolarna till ungefär ett och ett halvt års fängelse, enligt en statlig utredning.

Regeringen vill skärpa straffen för särskilt allvarliga misshandelsfall. För brottet "synnerligen grov misshandel" ska straffet bli minst fyra års fängelse.

Organiserad brottslighet

Dessutom skärps också straffet för grov utpressning till minst ett års fängelse.

Anledningen är att man vill komma åt organiserad brottslighet vars utövare ofta ägnar sig åt just detta brott.

Dessutom ska domstolarna lättare kunna utdöma hårdare straff när brottsligheten anses vara just organiserad.

– Vi ska ha påföljder som uppfattas som rimliga och logiska, det är klart att det måste få konsekvenser för den som begår allvarliga brott, säger Beatrice Ask till Ekot.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!