Malmöpolisen rustar för fullt krig mellan M-falangen och K-falangen.
Malmöpolisen rustar för fullt krig mellan M-falangen och K-falangen. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Mordmotivet: 26-åringen "kaxade"

Två män i M-falangens inre krets sitter anhållna för mordet på en 26-årig man på Stortorget i Malmö. Mordet tros ha utlösts av en hetsig diskussion. Nu kan kriget om Malmö trappas upp.


MALMÖ. Söndagens mordStortorget mitt i Malmö kan vara på väg att klaras upp.

Trots att polisen knappast kan räkna med någon hjälp från de kriminella gäng som krigat om makten över Malmös undre värld sedan snart två år.

Kriminella håller tyst

I samma bil som den 26-årige mannen som sköts ihjäl - bror till det kriminella gänget K-falangens ledare - satt ytterligare en kompis. I förhör säger han inte ett knyst.

- Det är mycket sällan som någon av dem talar med oss, säger kriminalkommissaire  Göran Landvall till Sydsvenskan.

Inte ens när man själv är ett brottsoffer pratar man bredvid mun i den kriminella världen, förklarar Göran Landvall.

M-falangens inre krets

Nu sitter två män, 26 och 27 år gamla, anhållna för mordet på 26-åringen. Kulorna de tros ha skjutit med tog i bröstet. Förmodligen också i halsen.

- Blodet sprutade ur honom när den första polispatrullen kom fram, säger Göran Landvall på länskriminalpolisen i Skåne, till Sydsvenskan.

De båda männen tillhör den konkurrerande M-falangens kärna.

Teknisk bevisning

Det var tack vare de många vittnen, som fanns på plats i Malmös festkvarter några minuter efter tre på morgonen när skotten föll på Stortorget, som polisen kunde gripa de båda männen. Ögonvittnen hade noterat flyktbilens registreringnummer.

De kunde anhållas vid 12:30 på söndagen. De är skäligen misstänkta, den svagare misstankegraden.

De båda männens uppgifter går inte ihop och dessutom finns teknisk bevisning.

- De fynd vi gjort på platsen är verkligen till vår fördel, säger Göran Landvall till Sydsvenskan.

Han vill dock inte bekräfta om mordvapnet hittats.

Pingpongeffekten

Mordet är enligt polisen en del av den pingpongeffekt som förvandlat Malmö till ett slagfält i kriget mellan de båda gängen: M-falangen och K-falangen.

Det som utlöste skottlossningen den aktuella kvällen ska enligt polisen ha varit att gärningsmännen och mordoffret munhöggs. Ett verbalt bråk övergick till mord.

Kan slå mot oskyldiga

Men i grunden utgår polisen från att mordet är en vedergällning för mordet på en av bröderna i ledningen för M-falangen i somras.

Det alla går och väntar på nu är om pingpongbollen ska fortsätta gå över bordet i allt mer blodiga uppgörelser på öppen gata som förr eller senare med full kraft slår mot oskyldiga förbipasserande.

 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!