Torsdag 1 Dec
Stockholm

Kommunen hängde ut avstängda elever på nätet

. Foto: Trelleborgs kommun

Får kritik av Datainspektionen för brott mot PUL - uppmanas följa lagen framöver.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TRELLEBORG. När man publicerade namnen på två gymnasieelever som stängts av från sin utbildning på Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens hemsida bröt Trelleborgs kommun mot personuppgiftslagen - PUL.

Det slår Datainspektionen fast och uppmanar Trelleborgs kommun att i framtiden följa lagen, uppger Trelleborgs Allehanda.

I februari förra året publicerade kommunen ett mötesprotokoll där två elever som stängts av från undervisningen på Söderslättsgymnasiet.

Integritetskränkande

Det stod inget om av vilka skäl de två eleverna stängts av, men Claes Henriksson från det lokala Skolpartiet tyckte ändå att det var integritetskränkande och anmälde tilltaget till Datainspektionen.

Och Datainspektionen menar att kommunens agerande tydligt strider mot lagen och kan ha varit till skada för eleverna:

- Genom publicering på internet och då uppgifterna varit sökbara via till exempel Google har risken för omfattande spridning varit stor", skriver Datainspektionen.

Glömde kvar ena elevens namn

Från kommunens sida menar man att man måste protokollföra elevernas namn eftersom de har rätt att överklaga beslutet.

Men i efterhand valde man att maska deras namn på hemsidan. Fast man glömde att maska den ena elevens personuppgifter - som så sent som i december i fjol fortfarande låg kvar.

– Publiceringen var ett olycksfall i arbetet, personuppgifterna skulle aldrig ha publicerats från början, säger Ingrid Wall, informationschef i Trelleborgs kommun, till Trelleborgs Allehanda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.