Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försäkringsbolagen jagar fuskare på Facebook

Sean Kilpatrick/AP/Scanpix

Nyheter | 11/02/2010 08:40

Skryt inte om ditt fuskande på internet - försäkringsbolagen håller koll.

När försäkringsbolagen misstänker att något inte står rätt till - att någon fuskar - använder de allt oftare internet och sociala medier som Facebook för att skaffa sig bevis.

– Man kan hitta uttalanden eller bilder som stärker misstanken att allt inte står rätt till. Det är inte så att en blogg räcker som bevis, men det kan styrka saken, säger Caroline Uliana, pressansvarig på försäkringsbolaget If, till Sydsvenskan.

Ett exempel är den man som på sin blogg beskrev hur han eldat upp sin egen bil för att få ut försäkringspengar, enligt Sydsvenskan. Men inte bara kompisarna utan också försäkringsbolaget läste bloggen och ersättningen uteblev.

Om spaningen i sociala medier och på internet lett till fler fuskavslöjanden är dock oklart.

– Det är något vi använder när det finns anledning att vara misstänksam. Det går inte att säga att det har ökat antalet avslöjade fall av försäkringsbedrägeri, säger Caroline Uliana till Sydsvenskan.