Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens nya hemliga vapen - en mobiltelefon

Nu tar polisen klivet in i 2000-talet - med mobiltelefoner.

Nu tar polisen klivet in i 2000-talet - med mobiltelefoner.

Janerik Henriksson/SCANPIX

Nyheter | 11/02/2010 12:29

Nu ska poliserna bli hightech i jakten på kriminella.

JÖNKÖPING. Alla har ännu inte tagit klivet in i 2000-talet. Men Jönköpingspolisen är på god väg. Nu har de skaffat mobiltelefoner.

Med de nya specialmobilerna ska polisen jobba mer effektivt med att spåra bilar och brottslingar, skriver JNytt.

Med systemet MOPS (mobilt operativt polisstöd) ska poliser i yttre tjänst smidigare kunna söka information om personer eller fordon.

Den krypterade mobilen kan hitta passfoton, registreringsnummer med mera. Hittills har polisen varit tvungen att ringa sina kollegor i polishuset för att få hjälp med att slå i register.

- Det är inte helt gratis. Men de som behöver en sådan här mobil kommer att få det, och det kan bland annat gälla spanare som inte vill synas ute med polisradio, mobilen är mycket mer diskret, säger Anders Leicht, vid Jönköpingspolisen, till Jnytt.

I vår tas också det nya telekomsystemet Rakel i bruk. Och möjligen går även Finanspolisen på nationell nivå till slut över från fax till digitala dataregister.

- Det kommer att hända mycket de närmaste åren, tror Anders Leicht.