Borg ville införa kattskatt

Han porträtteras i dokumentär som regeringens mäktigaste man.


Chefsarkitekten bakom de nya moderaterna ville tidigare införa en kattskatt. Det avslöjar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en ny TV4-dokumentär om finansminister Anders Borg, som även av insiders ses som mäktigare än statsminister Fredrik Reinfeldt. Ministrarna talar om att det finns en risk att de är för svaga för att gå emot finansmininstern.

Borg hade tidigt problem med att folk talade om för honom vad han skulle göra. Skepsisen mot auktoriteter gjorde honom till en rebell.

- Han hade problem med auktoriteter, att han hoppade av är inte så förvånande, säger vännen Tobias Holmkvist.

Mannen, som sedan två år tillbaka bestämmer över Sveriges ekonomi, beskrivs av de egna som en person som till och med har mer att säga till om än statsministern:

- Borg är så stark att han kan diktera det mesta utan att lyssna på andras åsikter, säger förre moderata riksdagsledamoten Margit Gennser.

Hon får stöd av Sven Otto Littorin som i dokumentären intygar att få vågar gå emot hans linje. Littorin minns exempelvis när Borg på 80-talet förespråkade en kattskatt på en MUF-stämma, och sedan dess har politikintresset uppenbarligen vuxit till andra områden, skriver TV4.

Se ett klassiskt klipp med Anders Borg från TV3-programmet Diskutabelt med Robert Aschberg nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!