Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson praktiserade på Region Skåne

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 11/02/2010 17:32

Sd-ledaren Jimmie Åkesson var praktikant på Region Skåne - i tre år. Nu blir han av med sitt passerkort.

SKÅNE. 2007 beviljades vänsterpartiet passerkort till en praktikant på Region Skåne - som ungefär motsvarar landstinget på andra håll i landet. Sverigedemokraterna krävde och fick samma sak, skriver Sydsvenskan.

Men praktikanten visade sig vara ingen mindre än partiledaren Jimmie Åkesson.

Sedan dess har sverigedemokraternas partiledare kunnat komma och gå som han velat tills moderaten Jerker Swanstein - ordförnade i regionstyrelsen - helt nyligen fick nys om saken. Och satte stopp för Jimmie Åkessons svängdörrstillträde till Skånes politiska församling.

– Det är bara heltidsanställda som kan ha det. Resten får anmäla sig i receptionen där de får besökslappar och tas emot av en värd, säger Jerker Swanstein till Sydsvenskan.

Vad sverigedemokraternas partiledare gjorde i lokalerna står inte helt klart.

– Jag har ingen aning vad han gjorde där. Sverigedemokraterna anser väl att han behövde praktik, säger Jerker Swanstein.

Sverigedemokraternas gruppledare i Region Skåne tillika partisekreterare, Björn Söder, hävdar att Åkesson hjälpt till med olika frågor inom landstingspolitiken. Han är påtagligt irriterad på att frågan överhuvud taget uppstår.

– Det är jävla trams. Det är bara för att det handlar om sverigedemokraterna som ni tar upp det. Hade det varit ett annat parti hade inte ens gruppledarna diskuterat frågan, säger Björn Söder till Sydsvenskan.