Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sparkad efter mutskandal

Ikea har expanderat fort i Ryssland.
1 av 3

Ikea har expanderat fort i Ryssland.

DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Kaufman har fått sparken efter mutskandal.
2 av 3

Kaufman har fått sparken efter mutskandal.

Mikhail Metzel/AP/SCANPIX

Han tillträdde som chef i Ryssland 2006.
3 av 3

Han tillträdde som chef i Ryssland 2006.

Mikhail Metzel/AP/SCANPIX

Nyheter | 13/02/2010 11:59

Två höga chefer inom Ikea har sparkats efter att en mutskandal avslöjats.

ST PETERSBURG. Det är svensken Per Kaufmann, chef för Ikea Ryssland och Östeuropa, och schweizaren Stefan Gross, chef för Ikeas ryska fastighetsbolag som sparkas med omedelbar verkan.

Båda har arbetat på Ikea i Ryssland och misstänks för att godkänt att mutor betalats ut för att få tillgång till billigare el.

Det är inte känt hur stora belopp det rör sig om, men Ikea gick direkt ut med ett pressmeddelande när skandalen avslöjades.

- Vi är mycket upprörda och besvikna. Korruption är fullständigt oacceptabelt för Ikea och därför ser vi väldigt allvarligt på detta ärende och agerar nu snabbt och bestämt, säger koncernchefen Mikael Ohlsson.

Ikea har expanderat snabbt i Ryssland. Grundaren Ingvar Kamprad är en av världens rikaste människor. I en radiointervju förra året gick han ut och talade om Ikeas expansion i Ryssland, där det är vanligt med mutor.

- Jag ingöt i alla våra medlemmar att vi betalar inga mutor. Jag vet inte om det var ett klokt beslut, men jag vet att om vi hade börjat att betala mutor så skulle vi ha fått hålla på. Därför kom beslutet att det kan inte vara guds mening att vi ska göra det här, och det har vi heller aldrig gjort, sa han enligt Expressen.