Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Våldtar barn - men slipper fängelse

ADAM IHSE / SCANPIX

Nyheter | 16/02/2010 08:33

Var tredje som döms för våldtäkt mot barn slipper påföljd.

Straffet för våldtäkt mot barn ska vara minst två års fängelse. Men var tredje person som döms för brottet slipper tillbringa så mycket som en dag på kriminalvårdens anstalter.

Av 143 domar under 2008 var 100 domar fängelse, skriver Metro.

Vissa av de som slipper fängelse är ungdomar som i stället döms till vård. Men närmare 20 procent kommer undan med villkorlig dom eller skyddstillsyn trots att de är över 18.

- Jag blir förvånad över att man i så stor utsträckning dömer till annat straff än fängelse. Det normala påföljdskriteriet är fängelse för det här brottet. För våldtäkt blir straffen allt högre, säger Håkan Westin, universitetsadjunkt i straffrätt vid Uppsala universitet, till Metro.

En förmildrande omständighet som gör att man slipper ett strängt straff kan vara att man är förstagångsförbrytare. Eller att man hunnit fylla 18, men inte 21. Då är domstolarna mer restriktiva med fängelse.

Enligt Brottsförebyggande rådet står dock ungdomarna för en mindre andel av dem som döms till villkorlig dom.