Måndag 3 Okt
Stockholm

Åklagare inleder förundersökning mot Hornstullspoliserna

Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen.
1 av 2
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen. Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Debattören och journalisten Jesper Nilsson
2 av 2
Debattören och journalisten Jesper Nilsson. Foto:

De två civilpoliser som journalisten Jesper Nilsson tog bilder på i tunnelbanan i förra veckan misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så rättssäker är du mot polisen

Mellan åren 2005-2009 upprättades 21 548 anmälningar mot poliser.

301 anmälningar, eller 1,4 procent, ledde till fällande dom.

Av dessa 301 domar gällde 131 stycken poliser i tjänst, varav 38 domar handlade om våld i tjänsteutövandet.

STOCKHOLM. Citypolisen har nu bett en åklagare att inleda en förundersökning mot de två civilpoliser som ska ha trakasserat journalisten och debattören Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation i torsdags i förra veckan.

De båda poliserna misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredande.

Poliserna tvingade Jesper Nilsson att radera de bilder han tagit på dem - men väl hemma lyckades journalisten återskapa bilderna och en videofilm digitalt.

Poliserna har samtidigt upprättat en anmälan mot Jesper Nilsson för brott mot personuppgiftslagen PuL efter att han publicerat bilderna på sin blogg. Poliserna har också anmält Jesper Nilsson för ofredande och förgripelse mot tjänsteman.

Poliserna är dessutom misstänkta för tjänstefel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.