Att köpa sin första lägenhet blir snart mycket svårare.
1 av 3
Att köpa sin första lägenhet blir snart mycket svårare. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Unga bostadsspekulanter får räkna med att köa länge.
2 av 3
Unga bostadsspekulanter får räkna med att köa länge. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Finansinspektionen (FI) vill göra det svårare att få lån om man köper sin första lägenhet.
3 av 3
Finansinspektionen (FI) vill göra det svårare att få lån om man köper sin första lägenhet. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

"Gör det svårare för unga att köpa lägenhet"

Finansinspektionen får kritik av banker och mäklare: "De höjer trösklarna för dem som inte är inne."


Fakta: Belåningsgrad

I stickprovet hade cirka tolv procent av låntagarna en belåningsgrad över 90 procent på sina lägenheter. Ungefär en tredjedel av låntagarna hade en belåningsgrad på över 80 procent.

Det är historiskt höga siffror. Bankernas egna regler för hur mycket ett bostadsobjekt får belånas varierar mellan 75 och 95 procent.

 

Finansinspektionen (FI) har föreslagit att det ska bli svårare att låna till sin bostad - detta för att undvika en bostadsbubbla liknande den som vi senast såg utlösa den internationella finanskrisen i USA - och de liknande spekulationskriser vi sett många gånger tidigare.

Men nu varnar banker och mäklare för att Finansinspektionens förslag höjer trösklarna in till första lägenheten rejält, skriver Dagens Industri.

Priserna rusar upp

Priserna på framför allt smålägenheter i storstäderna väntas rusa uppåt om förslaget förverkligas.

Och därmed kan FI:s förslag att begränsa belåningsgraden vid bostadsköp till mellan 75 och 90 procent slå som en kalldusch för många unga som drömmer om sin första bostadsrätt.

- Det höjer tröskeln för dem som inte är inne i ett ägt boende. Ungdomar och andra som tar första klivet får det knepigare, säger Peeter Pütsep, vd för mäklarföretaget Svensk Fastighetsförmedling, till DI.

Nya regler 1 juli

Den 1 juli kan de nya reglerna träda i kraft. Och då krävs det en kontantinsats på mellan 10 och 25 procent av köpeskillingen. Det innebär kalla handen för många unga bostadsspekulanter.

- Det här slår mest mot personer under 35 år. De har högst belåningsgrad. Men det har ju alltid varit så att den som köper sin första bostad tvingas låna rätt mycket. Konsekvensen av förslaget blir att de får svårare att ta sig in, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt till DI.

Tak slår mot unga

I dag kan till exempel banker som SEB ge lån på upp till 100 procent av bostadens värde till unga nyutbildade, som börjat jobba med "hyggligt bra" lön och som köper mindre lägenheter som inte är oskäligt dyra.

Men det sätter FI:s nya låneregler p för.

- Det innebär att unga människor som vill äga sin bostad kommer att få det tuffare om vi inte kan hjälpa dem, säger Rikard Josefsson på SEB till Dagens Industri.

Bo
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.