Svenska piratjägare till Somalia

Sju svenska officerare ska delta i EU:s jakt på pirater.


Den svenska försvarsmakten skickar nu sju officerare att delta i EU:s särskilda piratkommando, EU NAVFOR ATALANTA.

"Sverige bör bidra till styrkan och säkerställa insyn och möjlighet till påverkan”, skriver försvarsminister Sten Tolgfors i beslutet.

Förhoppningsvis kommer EU:s bekämpning av piraterna att komma igång i början på december. Officerarna kommer att placeras i EU NAVFOR:s operativa högkvarter och styrkehögkvarter.

Tolgfors avslöjade tidigare i november att man också ska skicka tre fartyg med besättningar till Somalia. Detta för att delta i FN:s insats att skydda mattransporter till landet.

Sjösäkerhetsdirektören Johan Fransson understryker vikten att Sverige skaffar sig beredskap om något liknande skulle hända ett svenskt fartyg.

"Om någon av dessa händelser inträffar är det enligt Sjöfartsinspektionen viktigt att en beredskap finns för ett snabbt svenskt agerande i samverkan mellan staten, Sverige Redareförening, de sjöfackliga organisationerna och det berörda rederiet”, skriver han i en promenoria till näringsdepartementet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.