"Hornstullspoliserna ljuger i anmälan mot Jesper Nilsson"
Poliserna hävdar att anmälan mot fotograferande journalist "diskuterats med polismyndighetens jurist". Juristen: "Anmälan får de stå för."
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Mellan åren 2005-2009 upprättades 21 548 anmälningar mot poliser.
301 anmälningar, eller 1,4 procent, ledde till fällande dom.
Av dessa 301 domar gällde 131 stycken poliser i tjänst, varav 38 domar handlade om våld i tjänsteutövandet.
STOCKHOLM. Jesper Nilsson, journalisten som fotograferade poliser i tjänst vid Hornstulls tunnelbanestation, är polisanmäld för tre brott: Förgripelse mot tjänsteman, ofredande och grovt förtal.
Två av brotten kan leda till fängelse.
Polisanmälan, skriven av de två poliserna, innehåller ett händelseförlopp som markant skiljer sig från Jesper Nilssons historia.
Polismännens berättelse utelämnar också detaljer som tydligt framgår av den bild- och ljudupptagning som Jesper Nilsson gjort.
Vid en närmare granskning av Polisanmälan visar det sig att polismännen Carl Larsson och Martin Bergström i anmälan skriver saker som inte stämmer.
Nyheter24 ringde upp Maria Emanuelsson, polismyndighetens jurist, som, enligt polisernas anmälan ska ha diskuterat brottsrubriceringen med de två aktuella polismännen vid Stockholmspolisens ungdomsrotel, Carl Larson och Martin Bergström.
Jesper Nilsson är polisanmäld för brotten förgripelse mot tjänsteman, ofredande och grovt förtal. Enligt anmälan är du delaktig i brottsrubriceringen i egenskap av polismyndighetens jurist?
- Det är inte jag som har gjort brottsrubriceringen. Jag har inte heller granskat anmälan. Vi har fört en allmän diskussion om händelsen. Det som står i anmälan, det får de stå för.
Jesper Nilsson hålls i anmälan ansvarig för saker som skrivits i medier med en ansvarig utgivare. Borde inte de ansvariga utgivarna för respektive tidning anmälas för brottet?
- Det enda vi diskuterade var att de på internet framställdes som brottslingar, vilket kan vara förtal. Det är också det enda vi har diskuterat kring förtal.
Brottsrubriceringen för förtal är "grovt förtal", den allvarligare formen av förtal - som också kan leda till ett fängelsestraff. Är det något ni har diskuterat?
- Nej. Den rubriceringen har de gjort själva. Jag diskuterade normalgraden av förtal, säger polismyndighetens jurist Maria Emanuelsson till Nyheter24.
Debattören och bloggaren Rasmus Fleischer menar att det därmed står klart att poliserna farit med osanning.
- Hon (Maria Emanuelsson reds anm) har “fört en allmän diskussion om händelsen”, men inte talat om rubriceringen “grovt förtal”. Vilket betyder att poliserna ljuger i sin anmälan, skriver Fleischer på sin blogg.
Skrivet av: Mikael Kazarnowicz