Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen. Bläddra vidare för att se deras anmälan.
1 av 3
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen. Bläddra vidare för att se deras anmälan. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Polisernas anmälan mot Jesper Nilsson.
2 av 3
Polisernas anmälan mot Jesper Nilsson.
Polisernas anmälan mot Jesper Nilsson.
3 av 3
Polisernas anmälan mot Jesper Nilsson.

"Hornstullspoliserna ljuger i anmälan mot Jesper Nilsson"

Poliserna hävdar att anmälan mot fotograferande journalist "diskuterats med polismyndighetens jurist". Juristen: "Anmälan får de stå för."


Så rättssäker är du mot polisen

Mellan åren 2005-2009 upprättades 21 548 anmälningar mot poliser.

301 anmälningar, eller 1,4 procent, ledde till fällande dom.

Av dessa 301 domar gällde 131 stycken poliser i tjänst, varav 38 domar handlade om våld i tjänsteutövandet.

STOCKHOLM. Jesper Nilsson, journalisten som fotograferade poliser i tjänst vid Hornstulls tunnelbanestation, är polisanmäld för tre brott: Förgripelse mot tjänsteman, ofredande och grovt förtal.

Två av brotten kan leda till fängelse.

Polisanmälan, skriven av de två poliserna, innehåller ett händelseförlopp som markant skiljer sig från Jesper Nilssons historia.

Polismännens berättelse utelämnar också detaljer som tydligt framgår av den bild- och ljudupptagning som Jesper Nilsson gjort.

Vid en närmare granskning av Polisanmälan visar det sig att polismännen Carl Larsson och Martin Bergström i anmälan skriver saker som inte stämmer.

Nyheter24 ringde upp Maria Emanuelsson, polismyndighetens jurist, som, enligt polisernas anmälan ska ha diskuterat brottsrubriceringen med de två aktuella polismännen vid Stockholmspolisens ungdomsrotel, Carl Larson och Martin Bergström.

Jesper Nilsson är polisanmäld för brotten förgripelse mot tjänsteman, ofredande och grovt förtal. Enligt anmälan är du delaktig i brottsrubriceringen i egenskap av polismyndighetens jurist?

- Det är inte jag som har gjort brottsrubriceringen. Jag har inte heller granskat anmälan. Vi har fört en allmän diskussion om händelsen.  Det som står i anmälan, det får de stå för.

Jesper Nilsson hålls i anmälan ansvarig för saker som skrivits i medier med en ansvarig utgivare. Borde inte de ansvariga utgivarna för respektive tidning anmälas för brottet?

- Det enda vi diskuterade var att de på internet framställdes som brottslingar, vilket kan vara förtal. Det är också det enda vi har diskuterat kring förtal.

Brottsrubriceringen för förtal är "grovt förtal", den allvarligare formen av förtal - som också kan leda till ett fängelsestraff. Är det något ni har diskuterat?

- Nej. Den rubriceringen har de gjort själva. Jag diskuterade normalgraden av förtal, säger polismyndighetens jurist Maria Emanuelsson till Nyheter24.

Debattören och bloggaren Rasmus Fleischer menar att det därmed står klart att poliserna farit med osanning.

- Hon (Maria Emanuelsson reds anm) har “fört en allmän diskussion om händelsen”, men inte talat om rubriceringen “grovt förtal”. Vilket betyder att poliserna ljuger i sin anmälan, skriver Fleischer på sin blogg.

 

Skrivet av: Mikael Kazarnowicz

/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Pristak på mat på landets flygplatser

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

Trafikverket vädjar till pendlare som påverkas av jordskredet i Stenungsund att ha en avvaktande inställning till att ge sig ut i trafiken i början av nästa vecka. Köerna kan byggas på blixtsnabbt, säger presschef Bengt Olsson.

Emmaboda: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lindås. Kollision mellan personbil och moped.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Kristianstad rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kjugevägen, Bäckaskog. En motorcyklist har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Amerikansk rymdkapsel har landat

1 timme sedan
Efter en sju år lång rymdexpedition landade Nasas efterlängtade rymdkapsel i Utahs öken under söndagen.

Tvingades flytta – bosatte sig i trapphuset

1 timme sedan
En man i Helsingborg valde att bosätta sig i trapphuset efter att ha blivit utslängd efter att ha varit inneboende i en lägenhet i samma hus. Nu döms mannen till böter på sammanlagt 2000 kronor, rapporterar Hem & Hyra.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.