Poliser anmäler ledning i Malmö

Polisledningen anklagas för "flathet, inkompetens och dålig planering".


Ett 40-tal poliser har skrivit anmälningar till huvudskyddsombudet i Skåne. Missnöjet gäller insatsen under fredagens gatufest i samband med European Social Forum i Malmö som slutade med skadegörelse och stenkastning.

Enligt anmälarna ska poliserna på gatorna ha blivit tillsagda att ta av sig skyddshjälmarna och sätta på sig de vanliga båtmössorna under oroligheterna, vilket innebar att ledningen satte poliserna i fara, skriver Sydsvenskan. Anmälningarna gäller "tillbud om arbetsskada". De ska nu utredas av Skånepolisens huvudskyddsombud Kaj Svensson.

Kommenderingschefen Håkan Jarborg-Eriksson säger till tidningen att det inte är ledningen som beslutar om hjälmarna ska tas av. Det gör avdelningscheferna på plats.

Polisen hade medvetet valt en avvaktande strategi under European Social Forum. En hel del poliser ville göra mer än de fick under upploppet på fredagen. Håkan Jarborg-Eriksson tror att den frustrationen kan ligga bakom anmälningarna.

Skrivet av:

Senaste nytt

Pappa sköts ihjäl i felskjutning – två döms

Nya Rysslandssanktioner klubbade

EU-länderna har nu formellt godkänt sitt 13:e sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.

Amazon återbetalar gästarbetare i Saudiarabien

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon betalar tillbaka 1,9 miljoner dollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, till över 700 arbetare i Saudiarabien i ersättning för bland annat olagliga rekryteringsavgifter.