SJ menar att förseningarna är regeringens fel
1 av 2
SJ skyller ifrån sig - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Förseningar för tågtafik
2 av 2
Förseningar.. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

SJ skyller tågkaos på regeringen

SJ:s högsta ledning kallade i dag till presskonferens om det kaos på spåret som drabbat tiotusentals resenärer. Och skyllde på regeringen.


STOCKHOLM. När SJ på en presskonferens under måndagen skulle bemöta resenärernas ilska skyllde man ifrån sig - på regeringen.

SJ:s vd Jan Forsberg medger att tågen inte är anpassade för den här typen av sträng vinter.

– Enligt SMHI är det här den värsta vintern sedan 1986 i den här regionen och vi har låga temperaturer över hela landet. Just kombinationen med stark kyla, stora snömängder och hög luftfuktighet är järnvägens riktiga akilleshäl, säger han.

20-30 ton is på en dag

Igensnöade spår, fastfrusna växlar och nedisade tåg orsakar enorma påfrestning. Under en arbetsdag drar ett tåg på sig mellan 20 och 30 ton is.

– Isen måste smältas bort från tågen. Det tar flera timmar. Det är stora ismängder som ska hanteras, säger Jan Forsberg.

– En sådan här vinter har vi konstaterat stora snömängder i skogarna. Flera vilda djur söker sig då upp på spåren i jakt på mat vilket innebär att vi sedan december kört på ungefär 100 älgar. Efter en krock måste fordonet stå på verkstad i en vecka.

Kritiserar regeringen

Men Jan Forsberg belastar också regeringen för många av de problem som uppstått. Han menar att för lite pengar satsas på underhåll av järnvägarna.

– Vi påpekade redan 2005 för regeringen att nätet är överlastat och behöver byggas ut. Sverige är näst sämst i Europa på att satsa pengar på löpande drift av järnvägsnätet.

SJ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!