- Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Ikea byter ut sina köttbullar

Ikea ratar Findus djupfrysta köttbullar.


BJUV. Förstämning råder på Findus köttbullefabrik i skånska Bjuv. Möbeljätten Ikea har valt att inte förlänga avtalet med livsmedelskoncernen Findus, som i cirka tio år har försett samtliga Ikearestauranger och bistros i Europa med den svenska specialiteten, uppger Helsingborgs Dagblad.

Ny leverantör blir i stället familjeägda Dafgårds i Lidköping. Dafgårs har redan sedan ett halvår tillbaka varit ny köttbullsleverantör åt Ikea, men från och med april tar Dafgårds över helt. Och Findus mister en fjäder i hatten.

— Det svider kortsiktigt, men vi kommenterar aldrig enskilda kontrakt med kunder, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus Sverige, till HD.

Som konsekvens av bland annat det förlorade köttbullskontraktet säger Findus upp 70 anställda i Bjuv.

— Ja, det är en del i det hela. Det har varit en regelrätt prisförhandling och vi har gått så långt ner i pris som vi har kunnat. Det är sådant som händer, att man förlorar olika kontrakt, säger Henrik Nyberg till HD.

Köttbullarna är den i särklass mest populära rätten på Ikeas restauranger - i egenskap av svensk nationalklenod. Men det är inte symbolpolitik som fått Ikea att byta levantör. Skälet är mer krasst än så.

— I det här fallet har priset varit avgörande i vårt beslut att använda en ny leverantör, säger Ivana Hrdlickova, informationsansvarig på Ikea Svenska Försäljnings AB, till HD.

Hon vill dock inte avslöja priset på köttbullarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.