Rikspolischef Bengt Svensson och justitieminister Beatrice Ask är bestörta över anklagelserna mot före detta polischefen Göran Lindberg.
Rikspolischef Bengt Svensson och justitieminister Beatrice Ask är bestörta över anklagelserna mot före detta polischefen Göran Lindberg. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Rikspolischefen om Göran Lindberg: Avskyvärt

Justitieministern och rikspolischefen djupt chockade över anklagelserna mot tidigare polischefen Göran Lindberg.


STOCKHOLM. Sexhärvan kring den tidigare polischefen Göran Lindberg växer och upprör Lindbergs tidigare kolleger inom polismyndigheten. Nu tar, för första gången, både rikspolischefen, Bengt Svensson, och justitieminister Beatrice Ask bladet från mun.

- De här misstankarna är avskyvärda. Skulle det här vara riktigt så är det oerhört allvarlig brottslighet som har begåtts av en person i förtroendeställning, säger rikspolischef Bengt Svenson till Ekot.

Men rikspolischefen slår ifrån sig frågor om huruvida polisens interna kontrollsystem brustit eftersom man under lång tid inte upptäckt den tidigare högt uppsatte kollegans kriminella förehavanden.

– Det här är så långt från något som jag eller någon annan kunde ha någon misstanke om. Vi har ett bra kontrollsystem. Vi har ett säkerhetskontroll inom polisen som är långt mer gående än i andra verksamheter. Det är tyvärr så att en polisanställning inte är ett vaccin mot att anställda aldrig begår brott, säger Bengt Svenson.

Också justitieminister Beatrice Ask är bestört över uppgifterna om Göran Lindberg.

– Jag är väl lika bestört som alla andra över att det faktiskt kan ske. Vi har väldigt höga krav och förväntningar på polisen och en ganska god kontroll över vilka vi utbildar och anställer. Men uppenbarligen kan det bli fel i alla fall, säger Beatrice Ask till Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.