1 av 2
- Foto: SVT ABC.
2 av 2
- Foto: SVT ABC.

Kammarrätten nekar Sofie sjukpenning efter sonens död

Regler är regler, menar kammarrätten och vägrar därmed Sofie Karlsson sjukpenning eftersom hon inte gick till arbetsförmedlingen dagen efter sonens död.


UPPSALA. Det var i april förra året som ett år och sju månader gamla Victor avled i cancer. Hans sjukskrivna mamma, Sofie Karlsson, 24, missade därför att infinna sig på arbetsförmedlingen dagen efter dödsfallet.

Då fick Sofie ingen sjukpennning från försäkringskassan.

Men Sofie överklagade hos länsrätten, som gav henne rätt. Försäkringskassan nöjde sig dock inte med det utan överklagade till kammarrätten.

Och på måndagen kom beslutet.

Sofie Karlsson nekas sjukpenning på grund av det missade arbetsförmedlingsbesöket. Någon hänsyn till att hennes bebis just dött i cancer tas inte.

När Nyheter24 når Sofie har hon inte hunnit läsa hela domen men tycker att den är helt fel.

– Jag tycker de ska skämmas. Om reglerna inte tillåter det borde reglerna varit annorlunda, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det måste brista någonstans hos Försäkringskassan när folk i kris så ofta faller mellan stolarna.

Kammarrätten konstaterar att Sofie Karlsson inte omfattas av den undantagsregel som finns och att det inte heller varit "lagstiftarens intention att medge ett sånt undantag".

– Fallet talar ju för sig själv. När blir det undantag om inte dödsfall är det? säger Sofie Karlsson till Nyheter24.

Men Sofie och hennes sambo kommer att fortsätta kämpa, beslutet ska överklagas.

– Vi kommer ta det vidare om inte för vår skulle så för framtiden. Om alla går på försäkringskassans linje blir det aldrig ändring, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!