Tre heroinister i Malmö har dött av vad som kan vara mjältbrandsförgiftning.
Tre heroinister i Malmö har dött av vad som kan vara mjältbrandsförgiftning. - Foto: Dima Gavrysh/AP/Scanpix

Mjältbrand kan ligga bakom heroindöd i Malmö

Tre missbrukare i Malmö kan ha avlidit av mjältbrandsbakterier.


MALMÖ. De tre heroinmissbrukare som dog i helgen kan ha smittats av mjältbrand. I Skottland har redan sju missbrukare, av fjorton smittade, dött av sjukdomen. Också i Tyskland samt London och Blackpool har heroinister smittats av mjältbrand.

Nu går Rikspolisstyrelsen ut med en nationell varning.

– Det troliga skälet till smittan är att narkotikan förvarats i djurkroppar, man har smugglat det inuti döda djur helt enkelt, säger Varg Gyllander, presssekreterare vid Rikskriminalpolisen, till Sydsvenskan.

Skum runt munnen

De tre döda heroinisterna har visat flera tecken på att ha dött av något annat än överdoser. Bland annat hade de skum runt munnen när de hittades, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Det tros vara indikation på förgiftning eller smitta. Andra tecken på mjältbrandssmitta är att blodet inte koagulerar.

– Det finns olika misstankar kring det här, det var ju därför det skrevs en anmälan, säger Lars Jernberg på narkotikaroteln.

– Kropparna är på obduktion nu och vi har begärt förtur hos Rättsmedicinalverket.

"Oerhört liten risk"

– Om det verkligen är mjältbrand i heroinet så har man haft maximal otur vid framställningen, säger Gunnar Sandström vid Smittskyddsinstitutet, till Sydsvenskan.

– Det är en oerhört liten risk att få med bakterien vid tillverkningen, även om den finns naturligt på många platser runt omkring oss. På huden hos många djur, till exempel kameler.

Enligt EU:s polisiära samarbetsorgan Europols undersökningar finns det inget som talar för att heroinet smittats medvetet av till exempel någon terrorgrupp.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!