Torsdag 11 Aug
Stockholm

Nervös studentrånare döms till fängelse

20-åringen darrade på rösten när han skulle råna Coopbutik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LINKÖPING. När 20-åringen började plugga på högskola hamnade han samtidigt i knarkträset och började missbruka narkotika.

Allt gick åt pipan - inklusive studierna. Och när han hösten 2009 nekades studielån hamnade han i en desperat ekonomisk situation.

För att bli kvitt sina drogskulder bestämde han sig för att genomföra ett rån, skriver Östgöta-Corren. Efter lite research på nätet landade han i ett beslut: Coop  Konsum i Österbymo skulle bli förstagångsrånarens måltavla.

Men väl på plats i butiken, strax före klockan 22 den 20 oktober, drabbades han av samvetskval, nöjde sig med att fråga efter mintte och lämnade orten.

Han hann dock inte långt innan han ångrade sig och återvände.

Innan han klev in genom butikens portar en andra gång tog han en dos narkotika för att återvinna modet.

Viftade med kniv

Två butiksinställda vittnade under rättegången om att 20-åringen viftade med kniv. De berättade också att han darrat på rösten och att hans händer skakade.

20-åringen själv uppgav under rättegången att han bett om ursäkt innan han lämnade Coopbutiken med 4 000 kronor i kontanter.

20-åringen kunde gripas bara ett par timmar efter rånet i Jönköping. Då med gods som inte var från rånet i Österbymo, skriver Vimmerby Tidning.

Men Linköpings tingsrätt tar ingen hänsyn till den unge rånarens nervositet eller eventuella ursäkt till de butiksbiträden han just rånat.

Endast ett fängelsestraff kunde komma på fråga och 20-åringen döms därför till fängelse i ett år och tre månader. Dessutom ska han betala ett sammanlagt skadestånd på 14 000 kronor till de två brottsoffren, skriver Corren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.