Fylla på avstängd moppe fall för HD

Högsta domstolen ska pröva om en 17-åring som framfört en moped med avstängd motor längs med en trafikerad väg gjort sig skyldig till rattfylleri.


ULRICEHAMN. Peter, 17, friades först i tingsrätten. Men fälldes i hovrätten. Nu ska hans ganska ovanliga fall prövas av högsta domstolen.

En kväll efter en blöt tillställning i goda vänners lag la Peter vantarna på en kompis moped av märket Yamaha DT 50 och körde iväg. Vid det laget hävdar Peter att han var nykter.

Drack tequila

Efter en bit stannar han och sveper en flaska tequila. Men lyckas inte få igång motorn när han ska köra vidare och tvingades därför framföra moppen längs med vägen genom att rulla och sparka sig fram.

Lika bra det - för i blodet, skulle det senare visa sig, hade Peter 1,42 promille alkohol.

Men tingsrätten valde att fria honom på punkten eftersom han inte lyckats sparka igång moppen. Däremot fälldes han för tillgrepp av forstskaffningsmedel.

Hovrätten fällde

Men hovrätten ändrade tingsrättens dom och dömde Peter även för rattfylleri. Han hade ju trots allt försökt starta moppen - men misslyckats.

Dessutom ansåg hovrätten att de tidigare prejudikat som finns på området inte är tillämpbara då mopeder på 1950-talet var bättre ägnade att jämföras med cyklar än moderna moppar.

Påföljden blev ungdomsvård och Peter dömdes också att fullfölja det ungdomskontrakt han redan ingått med Ulricehamns kommun.

Fallet till HD

Men Peter lät sig inte nöjas utan överklagade domen på nytt. Den här gången till högsta domstolen - som precis beviljat prövningstillstånd.

Därmed blir Peters fall ett nytt prejudikat.

Vad tycker du? Ska man få framföra en moppe genom att rulla fram trots att man har 1,42 promille i blodet?

FOTNOT: Peter heter i verkligheten något annat.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!