Socialsekreterarens miss betydde ett år av lidande för familjen. (Genrebild)
Socialsekreterarens miss betydde ett år av lidande för familjen. (Genrebild) - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Socialen missade tortyrliknande barnmisshandel

Under flera år levde mamman och två barn i ett helvete. Pappan kränkte, misshandlade och hotade familjen regelbundet. Men socialsekreteraren som gjorde en utredning missade allt. I stället hjälpte hon föräldrarna att hitta en ny plats på fritids åt barnen.


VÄXJÖ. Barnen, som i dag är i tioårsåldern, har under de senaste åren levt i ett helvete där den 37-åriga pappan regelbundet utsatt familjen för tortyrliknande misshandel.

Vid flera tillfällen ska han slagit barnen med ett basebollträ på fötterna så att de fått svårt att gå i flera dagar. Han ska också bundit fast barnen i sängen och därefter misshandlat dem grovt.

"Att slå barnen i ansiktet och på huvudet är som att dricka ett glas vatten för honom", berättar mamman om situationen i förhör.

Mannen var även anställd av kommunen som personlig assistent. Det var genom mannens yrke som familjen försörjdes.

– Hustrun lever mycket isolerat och är helt beroende av sin make, konstaterade åklagare Anna-Karin von Schoultz för Smålandsposten.

Familjens situation avslöjades när ett av barnen ringde polisen den 18 januari i år.

Den 37-årige mannen dömdes i veckan av Växjö tingsrätt till fyra års fängelse för grov fridskränkning, våldtäkt, misshandel och sexuellt ofredande.

Socialsekreterarens inkompetens betydde ett år till av lidande

Men att det inte stod rätt till i familjen kunde anas långt tidigare. Skolan slog larm om att barnens beteende signalerade att de hade problem hemma.

I början av 2009 kopplades socialen in och gjorde en utredning om familjen. Men socialsekreteraren som besökte familjen förstod aldrig hur pappan terroriserade familjen.

Barnens problem berodde på att kommunikationen mellan skolan och familjen inte fungerade, konstaterade hon. I stället hjälpte hon föräldrarna med att ansöka om annan fritidsplats för barnen.

Därför kunde pappan fortsätta misshandla sin familj i över ett år.

Per Sandberg, chef för arbete och välfärd i Växjö kommun, vill inte närmare precisera vad utredningen om familjen säger.

-Det fanns inte signaler om att det var så allvarligt. När vi fick det gick vi in och agerade omedelbart, säger han till Smålandsposten.

/
Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.