- Foto: www.pizza.nu

Pizzaportal i digital rättstvist

IT-företaget Netix som driver www.pizza.nu anklagas för att ha kopierat uppgifter från en databas som ägs av ett nummerupplysningsföretag.


LULEÅ/MALMÖ. Nummerupplysningen 118 700 i Malmö stämmer IT-företaget Netix för upphovsrättsintrång. De hävdar att Netix, som bland annat driver den omåttligt populära pizzaportalen www.pizza.nu, för att ha kopierat deras kunddatabas olovligen.

- Det här är helt felaktigt, säger Lars-Erik Wessman, marknadsansvarig på Netix, till Norrländska Socialdemokraten.

Sedan starten 2005 har pizza.nu mångdubblats både när det gäller antalet anslutna pizzerior - i dag över 460 i hela Sverige - och antalet kunder som utnyttjar tjänsten. Pizzaportalen har också lanserats utomlands, bland annat i Polen och Österrike.

Malmöföretaget 118 700 Webb och telefon AB hävdar att männen bakom Netix genom en fjärrstyrd automatisk process systematiskt sökt och kopierat adress- och telefonuppgifter i databasen.

Teknikerna på 118 700, Webb och telefon AB försökte flera gånger avbryta processen men den startade automatiskt och det gick undan. 25 poster kopierades var tredje sekund. Företaget spårade intrånget till ett IP-nummer som tillhör Netix.

Men enligt Netix har den utpekade IP-adressen disponerats av andra företag än Netix.

118 700 kräver att få ut namn och personnummer, alternativt företagsnamn och organisationsnummer, på de personer och företag som har utnyttjat IP-numret.

Netix menar dock att det saknas laglig grund för ett sådant föreläggande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!