1 av 3
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Men 33-åringen som erkänt hotet menar att allt bara var ett skämt.
3 av 3
Men 33-åringen som erkänt hotet menar att allt bara var ett skämt. - Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix

KTH-mannens advokat: "Han är djupt ångerfull"

33-åringen kan dock inte ge någon förklaring till varför han riktade sitt hot mot Kungliga Tekniska Högskolan.


STOCKHOLM/GÖTEBORG. 33-åringen, som efter en dramatisk polisinsats kunde spåras med hjälp av FBI, har erkänt att han riktat ett hot mot Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Men själv har han aldrig satt sin fot där. I stället har han i många år pluggat i Linköping och under de senaste åren på Chalmers i Göteborg.

– Jag har inget svar på varför hotet riktades mot KTH, säger mannens försvarare Ralph Ekman till Svenska Dagbladet.

Det var i fredags som 33-åringen på nätforumet 4chan.org skrev att han skulle skjuta "så många jag hinner" på KTH i Stockholm. Han kan inte ge någon förklaring till varför. Men för sin försvarare uppger han att det var ett skämt.

– Han har ingen förklaring mer än att han ångrar det djupt. Han hade inte för avsikt att hota någon, säger Ralph Ekman till SvD.

För skolan och de polisiära myndigheterna fanns inte val. De var tvungna att ta hotet på allvar och förberedde en massiv polisinsats vid Tekniska högskolan under måndagen.

Men 33-åringen kunde redan innan dess spåras. Hans ip-nummer fanns hos ett amerikanskt hostingföretag, men med FBI:s hjälp kunde den svenska polisen få fysisk kontakt med ägaren som lämnade ut 33-åringens uppgifter.

Dagen därpå blev han rikskänd via medierna.

– Han hade verkligen inte väntat sig den här uppmärksamheten. Det är inte roligt att sitta i arresten, säger Ralph Ekman till SvD.

4chan.org angav mannen som skäl för att han ville dra med sig så många KTH-studenter som möjligt in i döden att hans flickvän just hade dumpat honom. Om den delen också var ett skämt eller allvar vet heller inte 33-åringens försvarare, Ralph Ekman.

– Jag tror inte det, men jag vet faktiskt inte, säger han.

Hot
/
KTH
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
KTH-mannen släppt