1 650 elever är långskolkare

Trots skolplikt var nästan 2 000 elever i grundskolan frånvarande utan giltiga skäl i mer än en månad under 2009.


Sveriges grundskolor har inte lyckats få ned antalet långskolkare sedan Skolverkets förra larm för två år sedan. "Ett misslyckande för samhället", enligt barnombudsmannen.

Varje dag gapar närmare 2 000 stolar tomma i svenska klassrum.

Runt 1 500 skolpliktiga elever i kommunala skolor och knappt 150 elever i fristående skolor var helt frånvarande i minst en månad utan giltiga skäl i slutet av läsåret 2008/09, skriver Svenska Dagbladet.

Det visar en enkät från Skolverket. Trots en tidigare larmrapport, som fick mycket uppmärksamhet i medierna, har mycket lite hänt.

– Det är svårt att säga om man ska tycka att det här är många elever eller inte. Men det får så pass allvarliga konsekvenser för varje enskild elev. Man kan inte påstå att frånvaron verkar ha minskat efter uppmärksamheten, säger Birgitta Andrén, undervisningsråd på Skolverket, till SvD.

I Skolverkets rapport ingår också djupintervjuer med de elever som långskolkar.

– De visar att det ofta finns en multiproblematik kring eleverna. Dels är det olika problem i livssituationen som varierar mycket från var och en, dels tillkommer det problem i skolan som gör att det blir övermäktigt, säger Birgitta Andrén till SvD.

– Alla eleverna har på det ena eller andra sättet dålig erfarenhet av skolan. De tycker att skolan borde ha följt upp dem bättre. Många av dem är väldigt utsatta och har en svår situation, säger hon.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!