Studenter som måhända scannar av den framtida arbetsmarknaden.
Studenter som måhända scannar av den framtida arbetsmarknaden. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ungas drömjobb finns på Ikea och Google

Enligt Universums karriärbarometer ratar studenterna konsultbranschen.


Ekonomistudenterna gillar att vända på korvören och jobbar allra helst i den småländskt sinnade Ikea-koncernen. Men de drömmer också om ett välavlönat kneg på revisorbyrån Ernst & Young, klädjätten Hennes & Mauritz, traditionella storbanker och investmentbanker.

Att ha staten som arbetsgivare står allt lägre i rang.

Blivande ingenjörer och IT-vetare på landets teknologprogram önskar sig förstås jobb på Google. Också svenska Ericsson är poppis. Liksom konkurrenten Nokia och IBM.

Konsultbranschen är däremot årets förlorare.

Blivande jurister vill helst jobba på utrikesdepartementet, åklagarmyndigheten och EU-kommissionen.

Polisen, Säpo och kriminalvården är likaså attraktiva arbetsplatser i den här gruppen studenter.

Universum har inför årets företagsbarometer frågat nästan 17 000 studenter inom ekonomi, teknik, data/IT, juridik och fastighetsmäklare var de helst vill jobba när de tagit examen.

Medelåldern på de tillfrågade universitets- och högskolestudenterna är strax under 25 år och 30 procent av studenterna tar examen i år.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
UD
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.