Polisskott åt fel håll

(TT)


Minst ett femtontal skott avlossades i ett villaområde när polisens insatsstyrka skulle gripa en 23-åring man i slutet av september i Luleå.

Nu visar nya uppgifter att en del av den automatelden som avfyrades gick i rakt motsatt riktning än mot gärningsmannen, skriver Norrländska Socialdemokraten som tagit del av de ersättningsanspråk som lämnats till polisen,.

Ordningspolisens avdelningschef Per Karlsson är återhållsam i sina kommentarer till uppgifterna.

– Det kan jag inte gå in på, säger han till tidningen.

Fem personer vill ha ersättning för materiella skador på 8 500-30 000 kronor, men det finns också krav på ersättning för psykiskt lidande.

23-åringen skadades i benet och bålen av två skott. Skott träffade två villor och gick bland annat rakt in i ett badrum. Dessutom träffades två bilar varav en ska ha träffats av sju kulor.

Förundersökningen mot de poliser som var inblandade i skottlossningen lades ned. Som skäl angav vice chefsåklagare Pär G Lindell att en polis som sköt automateld befann sig i nödvärnssituation. Polisen hotades med vad han trodde var en riktig pistol, men som visat sig vara en plastkopia. Av misstag hade polisen ställt in vapnet på automateld vilket gjorde att kulorna flödade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!