Lördag 31 Jul
Stockholm

Läkare skrev ut knark till sin son

Inom loppet av tio dagar plockar Kim ut 700 narkotikaklassade tabletter från tre olika apotek. Den utskrivande läkaren: Kims egen pappa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NORRKÖPING. Kim, 19, är sedan flera år tillbaka missbrukare. Ändå skrev hans pappa, som är läkare, ut starkt beroendeframkallande benzodiazepiner i en mängd och styrka som skulle kunna ta livet av någon - snarare än att hjälpa patienten att trappa ner eller avgifta sig.

Kims pappa skrev ut 400 tabletter Xanor, 100 tabletter Mogadon, 100 tabletter Zolpidem och 100 tabletter Zopiklon, skriver Norrköpings Tidningar.

Räddade sonens liv

Dosen var enorm: mellan 20 och 30 tabletter per dag.

Kims pappa, doktorn, menar att det räddade sonens liv. Han var redan så van vid höga doser att det knappast påverkade honom.

– Det var inte alls något märkvärdigt. Det var en situation där han väntade på behandlingshem. Han fick ingen hjälp någonstans, säger läkaren, som vill vara anonym, till NT.

Trots att sonen tidigare tjatat har han aldrig skrivit ut narkotikaklassade tabletter, säger han. Han ångrade sig när sonen i höstas hotade med att ta sitt liv.

"Inget drömbeslut"

Han ansåg sig inte längre ha ett val när risken att se sin egen son dö av en överdos, abstinens eller självmord var uppenbar.

– Det var inget drömbeslut för en läkare. Det gällde att hålla honom vid liv tills han kom till behandlingshemmet. Det har inte föregåtts av några oegentligheter. Inget olagligt. Allt som jag gjorde var förankrat hos socialsekreteraren. Det var väldokumenterat och välskött, säger läkaren till tidningen.

"Han mår bra nu"

Men nu ska socialstyrelsen utreda läkarens agerande och Kims pappa riskerar att mista läkarlegitimationen alternativt förlora rätten att skriva ut narkotikaklassade mediciner.

Men Kims pappa tvivlar inte på att han valde rätt.

– Han mår bra nu. Han lever. Jag kan inte veta om han börjar med sitt missbruk igen. Nu efteråt är jag glad att jag gjorde som jag gjorde, säger han till NT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela