- Foto: Scanpix

Skolinspektionen granskar Linneas skola

Skolinspektionen tidigarelägger en planerad tillsyn av den skola där Linnea, 14, blev våldtagen och sedan trakasserad av sina skolkamrater.


BJÄSTA. Linnea, som hon kallas i Uppdrag gransknings reportage, våldtogs av en äldre skolkamrat inne på toaletten på Bjästaskolan i Örnsköldsviks kommun.

Efter det våldtogs hon en andra gång när ingen ville tro henne. Trots två fällande domar mot "Oskar" slöt skolkamrater upp på våldtäktsmannens sida.

Skolledningen gjorde ingenting och Linnea fick till slut lämna Bjästa och byta skola.

Nu ska Skolinspektionen tidigarelägga en tillsyn som var planerad för samtliga skolor i kommunen till hösten.

– Vi har en planerad tillsyn till hösten som gäller alla skolor i Örnsköldsvik. Men med anledning av gårdagens program har vi beslutat att göra det tidigare på Bjästaskolan. Det har väckt många frågetecken, säger Carina Larsson på Skolinspektionen till Nyheter24.

Redan i somras kritiserade Skolinspektionen skolan för dess agerande mot flickan när eleverna trakasserade henne på nätet såväl som i skolan.

– Vi har fattat beslut om att rikta kritik mot skolan för bristande stöd till flickan, säger Carina Larsson.

Bjästaskolan har kritiserats av Skolinspektionen för att de inte utredde flickans stödbehov och kränkningarna hon har tvingats utstå utreds just nu också av diskrimineringsombudsmannen.

Vem bär ansvaret för hela den här historien?

– Väldigt många. Vuxenvärlden, det är de vuxna som drivit på detta. När man hör hur de uttalar sig i programmet, då funderar jag över om de pratar så med sina barn vid middagsbordet. Det är de vuxna som legitimerat smutskastningen, säger barn -och utbildningsnämndens ordförande i Örnsköldsvik, Birgith Olsson Johansson.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!