Gener från tomater kan vara framtidens botemedel mot cancer.
Gener från tomater kan vara framtidens botemedel mot cancer. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Tomater kan bota cancer

Gener från tomater förstör tumörceller, visar ny forskning från Lunds universitet.


Ny forskning från Lunds universitet visar att kombinationen av tomatgener och hiv-medicinen AZT gör att tomatgenerna exploderar och förstör cancerceller.

Forskarna hoppas kunna använda tomatgenerna i behandling av cancer inom några år.

– Tomatgenen verkar som en självmordsbomb kan man säga. Den fungerar inte som en självmordsgen i tomaten. I tomaten är genen inte alls destruktiv utan tvärtom livsviktig, säger Jure Piskur, forskare och professor vid Lunds universitet, till Sydsvenskan.

Genen är aktiv i uppbyggnad av arvsmassa och tillsammans med AZT-medicin blir den ett starkt vapen mot cancertumörer.

– Vi har testat hundra olika organismer med hundra olika mediciner. Men den bästa kombinationen är tomatgen och AZT-medicin, säger Jure Piskur.

Genterapibehandling har testats i Finland och där har de använt sig av gener från herpesvirus. Men än så länge kan genterapi inte bota cancer, bara bromsa utvecklingen.

Enligt Jure Piskur är tomatgenerna överlägsna och förhoppningen är att de ska kunna bota cancern helt en dag. Tester ska nu inledas på människor och inom fem år kan behandlingen vara klar.

Många är rädda för att patienternas gener ska förändras med genterapi men enligt Jure Piskur finns det inga sådana risker.

– Tomatgenerna injiceras bara i cancercellerna, så du får inte tomatgen i hela kroppen, bara i tumören. Men det är klart, själva teknologin möjliggör att man kan ändra på patientens arvsmassa, säger han.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!