- Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Sd-lista får kritik

Av 50 namn är bara åtta kvinnor. Dessutom får riksdagslistan kritik för att inte ha någon anknytning till landsbygden.


Efter en sluten omröstning klubbades sverigedemokraternas riksdagslista igenom. Toppnamnen är Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder.

Men flera kritiska röster hördes också. Bland annat för att det är få kvinnor med på listan, bara 8 av 50 namn. Flera menade också att landsbygden är underrepresenterad på listan.

- Vi är stora på landsbygden och då måste väljarna också känna att de har någon att rösta på, sade Margareta Sandstedt, enligt SvD.

Björn Söder menade att riksdagslistan har bollats fram och tillbaka en längre. Partiet är rädda för att sd ska göra en "Ny demokrati", det vill säga att riksdagsgruppen faller ihop under mandatperioden.

- Den första mandatperioden i riksdagen blir avgörande för partiets framtid, förklarade Björn Söder enligt SvD.

Valberedningen har varit extra lyhörd för partiledare Jimmie Åkesson åsikter. Det förklaras med att partiledaren måste kunna känna förtroende för sin riksdagsgrupp.

-  Det handlar om lojalitet. Det absolut svåraste blir att hålla ihop gruppen och politiken under fyra år, säger Patrik Ehn, enligt SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.