Hälften av de svenska kidsen i 15-årsåldern har stulit något det senaste året.
Hälften av de svenska kidsen i 15-årsåldern har stulit något det senaste året. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Hälften av 15-åringarna har snattat

Hälften av alla svenska ungdomar i 15-årsåldern uppger att de stulit något under det senaste året, enligt en ny rapport från Brå.


Den senaste läsningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, skjuter iväg kalla kårar längs med det svenska rättsmedvetandets ryggrad. Ungefär hälften av ungdomarna i 15-årsåldern uppger själva att de stulit något under det senaste året.

Nästan 6 900 niondeklassare har deltagit i undersökningen, som pågått sedan 1995. De allra flesta uppger att de snattat.

Hälften har berusat sig, fyra av tio har tjuvåkt och fyra av tio har skolkat.

Knappt en av tio uppger att de begått grövre brott kopplade till grövre våld eller narkotika.

– Under andra hälften av 1990-talet syntes nedgångar av andelen ungdomar som uppgav att de begått stöld och skadegörelse medan nivåerna under 2000-talet är mer stabila. Även när det gäller andelen ungdomar som begått våldshandlingar har trenden varit stabil under den senare perioden, säger Jonas Ring, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

En liten del av ungdomarna svarar för en stor andel av de grövre brotten. Och killar är överrepresenterade i grövre stöld- och våldsbrott.

Däremot är könsfördelningen mer jämn vad gäller snatteri, narkotikabrott eller att bli full på alkohol.

– De som begår många brott har relativt ofta problem både i skolan och hemma. De umgås ofta med andra ungdomar som begår brott och de har en tillåtande attityd till att begå brott, säger Jonas Ring på Brå.

Rapporten bekräftar också att killar utsätts för mer våld än tjejer. 27 procent har fallit offer för mer lindrigt våld och åtta procent för grövre. Att jämföra med 21 respektive 5 procent bland flickorna.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!