Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mer sexistisk reklam fälls

- 06/01/2009, 14:03 -

Lättklädda kvinnor i läskannonser och nöjd fru-garanti från en borrmaskintillverkare. Rekordmånga reklamer fälldes för sexism 2008.

Lättklädda kvinnor i läskannonser och nöjd fru-garanti från en borrmaskintillverkare.

Aldrig förr har så många reklamer fällts för sexism som under 2008.

Under förra året fälldes runt 65-70 annonser av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK. 2007 var motsvarande siffra 50, och tidigare år har de varit ännu färre. Samtidigt har antalet anmälda reklamkampanjer legat mer konstant.

– Jag tror att det beror på en ökad medvetenhet om rådets praxis, vad som blir fällt och vad som inte blir det. Nu består anmälningarna av en större andel övertramp, säger Tobias Eltell, sekreterare i ERK, till TT.

I år fälldes exempelvis en reklamfilm för läsken Coca Cola Zero där en kille gör slut med sin flickvän som säger att hon förstår att killen inte vill hålla sig till en tjej när det finns så många att välja på. Ett annat övertramp gjorde borrmaskinstillverkaren Black & Decker när de erbjöd spa-behandling till frun om mannen lade ut stora pengar på deras verktyg.

Skrivet av: