Mer sexistisk reklam fälls

Lättklädda kvinnor i läskannonser och nöjd fru-garanti från en borrmaskintillverkare. Rekordmånga reklamer fälldes för sexism 2008.


Lättklädda kvinnor i läskannonser och nöjd fru-garanti från en borrmaskintillverkare.

Aldrig förr har så många reklamer fällts för sexism som under 2008.

Under förra året fälldes runt 65-70 annonser av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK. 2007 var motsvarande siffra 50, och tidigare år har de varit ännu färre. Samtidigt har antalet anmälda reklamkampanjer legat mer konstant.

– Jag tror att det beror på en ökad medvetenhet om rådets praxis, vad som blir fällt och vad som inte blir det. Nu består anmälningarna av en större andel övertramp, säger Tobias Eltell, sekreterare i ERK, till TT.

I år fälldes exempelvis en reklamfilm för läsken Coca Cola Zero där en kille gör slut med sin flickvän som säger att hon förstår att killen inte vill hålla sig till en tjej när det finns så många att välja på. Ett annat övertramp gjorde borrmaskinstillverkaren Black & Decker när de erbjöd spa-behandling till frun om mannen lade ut stora pengar på deras verktyg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.