Coca-Cola fälls av Etiska Rådet

Publicerades: 2 Dec 2008, 18:22, Uppdaterades: 28 Mar 2011, 13:04

Reklamfilmen anses könsdiskriminerande.


Coca-Colas reklamfilm "Break up as it should be" har fällts av Näringlivets Etiska Råd mot Könsdiskriminerande Reklam, ERK.

Etiska Rådet anser att marknadsföringen förmedlar en otidsenlig syn på könsrollerna som är nedvärderande för både kvinnor och män. Enligt ERK utgår reklamfilmen från att kvinnor generellt inte vill ha enbart sexuella relationer och att sådana relationer är en manlig önskedröm.

Dessutom utgör marknadsföringen också ett exempel på "en reklamåtgärd i vilken kvinnors kroppar används som blickfång av sexuell natur, utan samband med den marknadsförda produkten (sexistisk reklam). Det är kränkande mot kvinnor i allmänhet", menar Etiska Rådet.

Peter Bodor, pressansvarig på Coca-Cola i Sverige menar att det är självklart att filmen är humoristisk och ironisk.

– Humorn och ironin framgår väldigt tydligt, säger Peter Bodor till Nyheter24. Målgruppen är yngre killar och temat för hela Coke Zero-kampanjen - den marknadsförda produkten - är att visa hur livet ser ut utan negativa konsekvenser. Sockerfri läsk, utan kalorier.

Marknadschefen Hanna Sjöström berättar att filmen slutade visas i Sverige direkt när de första antydningarna till kritik kom i september.

– Men filmen har gått i ett flertal andra europeiska länder, däribland flera nordiska, under ett och ett halvt års tid utan att någon som helst kritik har framkommit, säger Hanna Sjöström till Nyheter24.

Här är reklamfilmen som fälldes:

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Äldre man drunknade vid campingplats

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

En expertpanel anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

De fyra barn som i över en månad har varit försvunna i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

2 timmar sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen under förra året

2 timmar sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

3 timmar sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.