Skånepolisen gillar inte munkavlen de fått efter "blattajävels"-debatten.
Skånepolisen gillar inte munkavlen de fått efter "blattajävels"-debatten. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX /

Polisfacket kritiserar "värdegrundsdiktaturen"

Efter "blattjävlar": Polisförbundet i Skåne rasar mot värdegrundsdiktaturen i organisationen.


MALMÖ. Skånepolisens ska hyfsa sitt språk efter skandalen efter kravallerna på Rosengård 2008. "Apejävel", "blattajävlar" blev riksbekanta begrepp. Och snart avlöjades också att man i internutbildningen använde fiktiva namn som "Neger Niggersson" och "Oskar Neger".

Flera poliser har också anmälts, en för att ha använt ordet "neger" som signalement på en misstänkt.

Sedan dess har polisen fått en värdegrund som ska hyfsa språket. Men nu menar polisfacket att värdegrunden skapat en skräckstämning i organisationen, skriver Sydsvenskan.

Enligt polisförbundets ordförande i Skåne, Stefan Olsson, något som för tankarna till livet i en kommunistdiktatur.

– Det blir till något slags angiverisystem, man går till chefen och anmäler att någon sagt något olämpligt i stället för att ta diskussionen direkt, så som man borde för att verkligen påverka attityder, säger han till Sydsvenskan.

Polisfacket kritiserar den stämning som lagt sig som en våt filt över polismyndigheterna i ett brev som gått ut till alla medlemmar i Skåne.

– Ett ärende handlade om ett signalement, där man beskriver en man som var 180 lång, utländsk och talade turkiska och så nämns kläderna och så, säger Stefan Olsson till Sydsvenskan.

– Då skulle alltså "utländsk" vara fel. Men i min värld är det viktigt att skriva ordet utländsk, dels för att det utesluter alla svenskar som talar turkiska. Men det säger också något om hur uppgiftslämnaren, anmälaren, uppfattade händelsen.

"Vi kan inte skriva om och anpassa uppgifter till något lämpligt och 'passande' efter en kontakt med språkrådet på rikspolisstyrelsen," skriver facket.

Polisledningen instämmer i att det spritt sig en rädsla och osäkerhet i kåren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.