Nu ska det bli ordning och reda i skolan.
1 av 3
Nu ska det bli ordning och reda i skolan. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lärare ska ha legtimation för att få undervisa framöver.
2 av 3
Lärare ska ha legtimation för att få undervisa framöver. - Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Det föreslår alliansledarna i ett gemensamt utspel.
3 av 3
Det föreslår alliansledarna i ett gemensamt utspel. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Alliansregeringen inför lärarleg

Alla lärare verksamma i skolan ska utrustas med en yrkeslegitimation.


Läraryrkets låga status har länge varit en het debattfråga. Liksom att många obehöriga lärare står bakom katedern på skolor runt om i landet och ger våra barn läxor för livet utan behörig utbildning.

Nu vill allianspartierna strama upp reglerna för vem som får undervisa eleverna och föreslår att en yrkeslegitimation för lärare införs från och med den 1 juli 2012.

– I vårpropositionen tar vi ytterligare ett steg och satsar en kvarts miljard om året under kommande år på att kvalitetssäkra läraryrket. Den viktigaste faktorn för goda resultat i skolan är en kvalificerad och engagerad lärarkår. Regeringen föreslår därför att en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare införs från den 1 juli 2012, skriver de borgerliga partiledarna på DN Debatt.

Endast en legitimerad lärare ska kunna få fast anställning i skolan och legitimationen får man antingen genom att plugga till lärare och ta examen eller genom annan akademisk ämnesutbildning kompletterad med praktik och ett års pedagogisk utbildning.

Skolminister och folkpartiledaren Jan Björklund, som drivit kravet på lärarlegitimationer i många år, har också fått med sig statsminister Fredrik Reinfeldt (m), centerledaren Maud Olofsson och kristdemokraternas Göran Hägglund på att införa ett nytt metorssystem och att lektorerna ska återinföras.

Det innebär att karriärmöjligheterna för lärare blir fler.

Det nya lärarlegsystemet beräknas, enligt alliansledarna, kosta ungefär en kvarts miljard om året.

– Det kommer sannolikt att ta flera år innan resultaten i svensk skola börjar stiga igen. Det tar lång tid innan strukturreformer på skolans område ger avtryck i elevernas slutbetyg. Att det tar tid är dock ingen ursäkt att avstå från att handla, skriver de fyra borgerliga partiledarna på DN Debatt.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!