Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Victoria kritiseras: Bryter mot svensk tradition

- 22/04/2010, 16:48 -
Svenska kvinnor demonstrerar av tradition att de gjort ett eget val vid altaret.
1 av 2

Svenska kvinnor demonstrerar av tradition att de gjort ett eget val vid altaret.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nu får hon kritik av prästen Annika Borg.
2 av 2

Nu får hon kritik av prästen Annika Borg.

JAN COLLSIÖÖ/AP/Scanpix

Kronprinsessan tänker låta kungen överlämna henne till Daniel Westling vid vigseln i Storkyrkan. Det strider mot den svenska traditionen. Nu får Victoria kritik av teologen och prästen Annika Borg. 

– Om det blir så till slut, bryter kungahuset mot svensk tradition och Svenska kyrkans ordning som säger att brudparet ska gå uppför altargången tillsammans.

Det menar Annika Borg, teol dr, författare och präst i Svenska kyrkan, i en artikel på DN Debatt.

Det hon vänder sig mot är alltså brudparets önskan att pappa kungen ska överlämna kronprinsessan till Daniel vid altaret. En tradition som inspirerats av amerikanska filmer och som inte finner något stöd i svensk tradition - som i stället låter självständiga kvinnor demonstrera att de gjort sitt eget val.

– Denna gamla tradition visar att kvinnan är myndig att fatta egna beslut och står bredvid sin man av fri vilja. Frågan är central för kyrkan och djupt symbolisk. Vi lever förvisso i en tid med individuella vigslar och trender och yta. Dessa inslag behöver inte kungahuset bidra till att förstärka, skriver Annika Borg på DN Debatt.

Prästen ställer sig frågande till att just kungahuset hoppar på den nya amerikaniserade trenden.

– Hur är det möjligt att man i kungahuset inte har djupare kunskap om den svenska tradition man säger sig förvalta?