Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NCC åtalas för 20-årig lärlings död

- 22/04/2010, 17:04 -
En 20-årig betonglärling omkom under sin praktik på NCC - som nu åtalas. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

En 20-årig betonglärling omkom under sin praktik på NCC - som nu åtalas. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

En 20-årig betonglärling klämdes fast mellan två element och dog. Nu väcks åtal mot arbetsgivaren, byggjätten NCC.

HOLMSUND. 20-åringen klämdes fast mellan två betongelement när en vajer och en kätting brast. Olyckan den 29 mars 2007 tog betonglärlingens liv.

Nu väcker kammaråklagare Christer B Jarlås, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, åtal mot arbetsgivaren NCC, skriver Västerbottens Folkblad.

Jarlås menar att NCC:s personal antingen med vilje eller av oaktsamhet orsakat 20-åringens död - eftersom de inte följt villkoren i arbetsmiljölagen.

De har också underlåtit att på ett korrekt sätt bedöma riskerna i samband med arbetet. Man hade heller inga maskiner tillgängliga som kunde sättas in i räddningsarbetet. Vilket medförde att det tog 10-20 minuter innan 20-åringen kunde ta sig loss, uppger VF.

Åklagaren menar att om NCC iakttagit bara en eller några av de regler man negligerat hade 20-åringens liv kunnat räddas - eller aldrig ens varit i fara.