80 miljoner kronor för maffiakrig

- 10/01/2009, 11:27 -

Rånargänget riskerar långa fängelsestraff efter den spektakulära kuppen.

Det uppmärksammade postrånet i Göteborg skulle borga för ett maffiakrig mot det kriminella gänget Asir. Ledaren för Asir skulle sättas dit, och med 80 miljoner kronor i bagaget skulle det inte vara några större problem. Men allt gick fel och kuppen misslyckades.

Natten mot den 22 januari lamslogs delar av Göteborg. Bilar stod i brand, fotanglar var utslängda och misstänkta bilbomber hade utplacerats utanför polisstationer. Då passade ett rånargäng på att slå till mot postterminalen där ett tåg från Stockholm hade anlänt. Bytet var på 80 miljoner kronor, men när rånarna skulle slå till mot tåget fanns där enbart rikskuponger och några sedelbuntar.

Anledningen till det stora misslyckandet tros vara att rånargänget köpt en gammal brottsplan, där penningtransporterna lagts om. Genom samarbete mellan polisen i Stockholm och Göteborg stod det klart att rånarna hade sitt högkvarter i Stockholmsförorten Hässelby.

– Det är inget kriminellt gäng med namn och så, men det är ett gäng som känner varandra sedan många år. Flera av dem har vuxit upp i Hässelby, säger Leif Rundgren, chef för länskriminalens särskilda utredningsgrupp i Västra Götaland, till GT.

16 män åtalas nu för inblandning i rånet. Flera av den är tungt kriminellt belastade personer, som finns med på Stockholmspolisens Novalista över länets 150 mest brottsaktiva. Åklagaren planerar att rikta in sig på den utpekade gängledaren, även kallad 33-åringen, som misstänks vara inblandad i det uppmärksammade rånet på Arlanda 2002.

En 31-årig man, som valt att samarbeta med polisen, har berättat vad gängledaren hade för planer med de 80 miljonerna.

– Han skulle starta krig mot Asirgänget i Uppsala. Han ville få tag på Asirs ledare, sa 31-åringen som nu skyddas av polisens personsäkerhetsprogram, säger Rundgren.

Skrivet av: