Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
180
reaktioner idag

Johan dog i polisgrepp - åklagarens analys kritiseras

Johan Liljeqvist, 24, dog under ett polisomhändertagande. Åklagaren som utredde fallet la ner utredningen och konstaterade att dödsorsaken var att han kräktes och fick andnöd. Men rättsläkaren underkänner åklagarens medicinska analys.

Johan Liljeqvist, 24, kvävdes till döds under ett polisingripande.

GÖTEBORG. Efter att den första utredningen mot poliserna i vars förvar Johan Liljeqvist, 24, dog fick kritik för att vara illa skött inledde överåklagare Björn Ericson en ny. Den utredningen lades ner för en dryg månad sedan.

Enligt Björn Ericson var det en kräkning på sjukhuset som ledde till andnöd, hjärtstillestånd och döden. De inblandade poliserna har inte varit i närheten av att ha gjort något brottsligt.

– Det menar jag, det finns inget som påminner om ett brott, säger han.

Åklagaren har sin bild av dödsorsaken klar:

– Andnings- och cirkulationsstoppet ledde till syresskadorna, det inträffade på sjukhuset som en följd av att han kräktes och fick ner det i lungorna, säger överåklagare Björn Ericson till Sveriges Radios Ekot.

Döms ut av obducenten

Men åklagarens analys av det sätt Johan dog på underkänns helt av rättsläkaren som obducerat Johan Liljeqvist.

Rättsläkaren Adam Berkowicz konstaterar att det inte är någon kräkning i luftvägarna som orsakat hans död utan polisingripandet.

– Jag har inte ändrat det på något sätt, den förnyade förundersökningen har inte ställt mig några kompletterade frågor, säger han till Ekot.

Tidigare har ögonvittnen trätt fram och uppgett att poliserna låg på Johan Liljeqvists överkropp med ett sådant tryck att han inte kunde andas.

Bröstkorgen ihoptryckt

Riskerna med det här farliga greppet uppmärksammades efter Osmo Vallos död vid ett polisingripande på 1990-talet.

Enligt rättsläkaren Adam Berkowicz uppstod blödningarna när bröstkorgen trycktes ihop så hårt att blodet som pumpades upp i huvudet inte kunde rinna tillbaka till kroppen.

Men den här delen i det rättsmedicinska protokollet tolkar åklagaren Björn Ericson helt efter eget huvud.

– Sedan är det naturligtvis så att de inträffade skadorna genom hjärtstilleståndet på sjukhuset förklarar också de här punktformade blödningarna, säger Björn Ericson till SR.

Ekot: Gör de det?

– Det borde de göra om i fall man inte andas, för det är väl samma sak.

Ekot: Får man punktformade blödningar då?

– Om man inte andas, så har jag uppfattat vad rättsläkaren skrev.

Ekot: Då har du nog missförstått…

– Ja, det är nog möjligt.

Mer:

Johan dog vid polisingripandet - utredning läggs ner