- Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Fullt gängkrig nära i Malmö

Gängmordsutredning läggs ner. Malmöpolisen rustar för fullt krig i undre världen: Hämndattacker är "oundvikliga".


MALMÖ. Polisen lägger ner sin utredning kring gängmordet på Stortorget i vintras. Ett enda vittnesmål räcker inte för att få de utpekade fällda, uppger Sydsvenskan.

På torsdagen släpptes den misstänkte 24-åringen som, tillsammans med M-falangens 27-årige ledare misstänks ligga bakom mordet den 31 januari i år.

Attacker "oundvikliga"

Det var då den rivaliserande K-falangens ledares storebror sköts till döds på Stortorget.

Med största sannolikhet som hämnd för att M-falangens ledares bror sköts till döds förra sommaren.

Nu rustar i stället polisen för fullt gängkrig när kriminella som kräver rättvisa tar till gatan. Polisen ser hämndattacker som "oundvikliga" i detta skede.

Polisen kunde inte knyta männen till brottet. Att de var på platsen råder inga tvivel om. Via telefonpositionering kan man placera deras mobiltelefoner på eller i närheten av Stortorget.

"Vi behöver nåt hållbart"

Men det enda vittne som kan säga något om händelsen är den man som skjutsat mordoffret till platsen. Och han kan betraktas som jävig.

Mordvapnet hittades i närheten av Casino Cosmopol i mitten av mars, men ingen av de båda misstänkta kan knytas till det via DNA eller andra spår.

– Vi behöver något riktigt, något hållbart, säger åklagare Bo Albrektsson till Sydsvenskan.

– Som det är nu har vi inga vittnen som kan hjälpa utredningen vidare. Men det kan ju komma i framtiden, säger Albrektsson till tidningen.

Men i nuläget kan man inget annat göra än att rusta för gängkrig.

Sköts ner med flera skott

Den 27-årige M-ledaren var tidigare häktad som medmisstänkt för mordet.

Bara dagar efter att han försattes på fri fot angreps en av hans medhjälpare, en tungt kriminellt belastad man i M-falangens kärna, på Söderkulla.

Han sköts ner med flera skott i en vändzon på Ormvråksgatan.

"Vi kan inte hindra allt"

Nu fruktar man att fler attacker är att vänta.

– Vi fortsätter med en kraftfull satsning mot gängmiljön, med kontroller och övervakning, säger länskriminalpolisens chef, Börje Sjöholm, till Sydsvenskan.

– Men det är tyvärr så att har de bestämt sig för att ge sig på varandra, så kommer det att ske. Vi kan säkert stoppa det vi kallar spontanskjutningar, minimera riskerna. Men vi kan inte hindra allt.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.